Trip to Yogyakarta – Solo

its been a while….i blogged about travelling….this time around…i’ll blog something on my recent trip to yogya….all my family members..lin,haikal n kaseh ikut….plus with another 14 of  my friends….office mate, photomate, skool mate…etc…

the trip to yogya was planned last year…thanks to air asia..for the free tix…almost all dapat free tix…hahhaha…so..ok lah….however..tak semua yg pergi date yg sama…half of us..depart 1 day earlier…just for the sake nk dapat tiket murah…hheheeh..

ok ….day 1….28jan…..

early flight to yogya…7am dude….pukul 3am..dah naik taxi….and the best thing is the night before tu….ada small ceremony for kaseh’s 1st bday…aduhai…1st trip for her naik aeroplane…while haikal dah selalu sangat naik kapal terbang…

yeah…sunrise….

sesampainya di airport adisucipto….wak supir pun dah tunggu sambil memegang placard nama aku….airport besar sikit je dari airport bandung…tapi org sesak ya amat….quite a busy airport…..aku booking mini bus…atas sebab ramai kekawan yg join n cost efficient…..hope on the bus…terus ke hotel…Grand Rosela…yeah…simple n cozy hotel…tak byk bilik n taksesak…

some of us

sign board at prawitoman road

after check-in the bags…we went straight to kraton…yogya sultanate palace…..took some photos…didnt spent so much time there…perut lapar lah!!

The Kraton

ok..we spent almost hour n half in kraton…went for lunch…nasi padang…erk no as good as in other places…tapi bedal jelah…

then went to Kampung Mandieng…..tempat barang2 kulit…kasut/bags etc…harga quite cheap….but i went to yogya bukan utk shopping…so not so interested lah….after kampung mandieng….went straight to parangtritis beach…(beach with black sand where Pasir Berbisik was filmed starring Dian Sastro)…erk…cite ape ni pun aku tak tau…my wife yg bgtau…bedal jelahhh..

batu karang kat beach ni…besar2 belaka…tak penah tgk batu sebesar rumah lah…but sini memang ada….

haikal diri kat batu karang …. not a normal stone

parangtritis scenary

After parangtritis…we went straight to Marlioboro street….sama mcm di legian, bali…sepanjang2 jalan jual batik….not my type of place to shop lah..penin kepala…

clock tower marlioboro..

after marlioboro…back to hotel…zzzzz…..esok nk ke solo…

Day 2 – 29 Jan 2010…

Day trip to Solo….2 hours drive…batik city…..sampai je…terus ke Kraton Mangkunegara…sama juga macam kraton di yogya…kesultanan solo dulu….waris masih ada…kuasa je dah takde bile dah jadi sebahagian republik …

yeah…the bus taking the lead…

Kraton Mangkunegara

nan/yayak/apis tgh dgr briefing dari tour guide kraton

after keraton ni…kiteorg pegi ke pasar grosir solo..tempat jual batik etc…mcm pasar baru di bandung..sesak..n buat taste aku utk membeli kat sana….after pasar grosir…kiteorg balik ke yogya…kene tido awal…esok nk bangun awal ke borobudur..on the way balik…kiteorg lalu la sungai solo@begawan solo…yg ada lagu khas judul begawan solo…sungai kecik je…kalau musim hujan…banjir solo..sebab air melimpah

day 3 – 30 jan

we depart to borobudur jam 5 pagi…lepas subuh..memasing dah bangun…konon2 nk kejar sunrise kat sana…tapi GAGAL hahhaha….becoz borobudur bukak pun kul 6am…..local tourist tiket rp25,000 while tourist international rp150,000….tempat ni gila besar….ada 10 tingkat…. 7 tingkat penuh ngan ukiran yang ada cerita tersendiri…memang letih…kiteorg dgr mana yg agak2 best je…sampai kat puncak…panas terik…ada plak jemaah yg buat ritual kat sana…so dapat la tgk cara mereka sembahyang..

lucky enough dapat discount on the tix..

the boys

lepas dari borobudur…kiteorg ke ketep pass…dlm 1jam perjalanan…kat ketep ni kita bleh tgk puncak 3 gunung…gunung merapi, sumbing and gunung merbabu….tapi sayang…hari tuh nk ujan…awan tebal…so just lepak makan jagung hahahha…tiket usd 3 dollar…

deretan kedai di ketep…mcm di tangkuban perahu

lepak makan jagung bakar..dgn harapan..dapat lah amik gambar..😀

dah dekat sejam tunggu…aleh2 hujan pun turun….lalu kiteorg pun balik hotel….sebab ptg kiteorg nk ke prambanan temple plak….on the way back….tgk la bermacam ragam org kat sana….guna sepenuhnya resources yg ada…

bukan je barang yg lebih muatan…penumpang pun sama.. :p

ok…belah petang…kiteorg pegi ke candi prambanan…world heritage number 642…some candi tutup..sebab earthquake 2006…lin n the childrens tak pegi….

at the entrance

no. 642

lepas prambanan ni…kiteorg g tgk show ramayana ballet dance….tix rp75,000

ok…on trip day 4…aku blog dalam post seterusnya…

Leave a comment

Filed under Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s