Gila

bila gomen announce harga petrol naik..
kerajaan pun gila…lepas tsunami PRU12…dengan selamba naik kan harga minyak…
tapi aku percaya..kalau aku berada di tempat PAK LAH..aku pun mungkin akan naik kan harga minyak..
we dont know till we wear the same shoe….so pendek kata…setiap tindakan tu ada sebabnya…dan pastinya keputusan naik kan harga minyak..bukan keputusan yang popular..tapi keputusan yang gila!
semua orang hampir gila…
gila beratur nak beli minyak bagaikan esok tiada minyak..ada yang beli siap guna botol….kononnya nak simpan jadikan stok
yelah naik pun 41%…memang satu kadar kenaikan yang tak dijangka tinggi…
bagi aku….aku lagi prefer sekiranya tiada subsidi minyak diberi…
sebab bagi aku….subsidi ni mengundang kepada pembaziran dan penyalahgunaan…
sekiranya takde subsidi minyak…aku percaya ramai orang akan jadi lebih bijak di dalam mengatur perjalanan mereka sebab nk jimat belanja…tak membazir…ni pegi kedai tak sampai 400meter pun nak naik kereta…WTF!!!
tapi kalau tak de subsidi bukan bermakna kerajaan bleh lepas tangan…
duit yang depa save utk subsidi tu…belanja laa utk improve public transportation..
worst case…bagi laa discount on corporate tax bagi co yang beri elaun minyak kepada semua staff…diulangi semua staff…bukan utk bos-bos jer…yang pecah kepala demam kene pegi ofis selalu nye macai-macai ini…
ada plak kes penyalahgunaan subsidi terutama di kalangan nelayan..depa pi jual diesel subsidi tu…income lebih dari aku punye sebulan depa dapat….bagi aku golongan nelayan/petani pendek kata mereka di kampung dan bukan di bandar ..subsidi kene dikurangkan sikit…sebab apa…apabila minyak naik…nak terasa bahang kenaikan ialah rakyat yang dok kat bandar2 ni…barang makan naik..semua naik laa..perut pun naik gak…WTF!!! bayangkan RM500 dibelanja di kota macam KL berbanding orang yang duduk kat kampung….aku rasa sure yang dok KL tak sampai 1 minggu dah lebur duit tu…..
just nk share gambar2 sekitar malam tadi yang sempat aku shoot lepas tgk indiana jones..




gambar mstar

imej harga minyak kat negara lain dari mob1900

told a fren of mine ealier last week..aku nk pindah venezuela..minyak gile murah

2 Comments

Filed under Uncategorized

2 responses to “Gila

  1. anon

    It is not a right way to do by sudden increase. should be gradually and what’s important, no secondary rising in prices for other goods and services.

  2. ariefsaid

    agreed with anon…
    but based on the debate on air yesterday..its seems that the oil price should be increase since last year…
    but what done is done…
    we as the people need to spend wisely right now

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s