Trip to Jakarta-Bandung

sambungan day 2..

some photo masa turun kawah putih menuju ke chibaduyut

*punca kesesakan jalanraya dan signboard barber shop

after chibaduyut we head straight to chiwalk…

Day 3

we went to tangkuban perahu…tak silap dalam kul 7am dah gerak….and the best is..on our trip..kiteorang convoy ngan governor wilayah bandung…tak ingat wilayah apo…as usual sesampai di tangkuban perahu..berduyun seller ikut kiteorg minta beli barang dorang…memacam barang laa..dari topi ke tasbih and so on….

after spending almost an hour di tangkuban perahu, we all shoot off to rumah mode. rumah mode ni kira one stop centre utk shopping for tourist…agak mahal sikit kat rumah mode ni…..but sebelum ke rumah mode we all stop for brunch….Rabbit for the brunch…but i ate mutton satay…after rumah mode…last shopping spree di pasar baru…..

Day 4

checked out hotel..since we’re heading to jakarta and stayed there for 1 nite..yela the next day dah nak balik mesia…..checked in @ IBIS Manggadua Apartment…erk…aircond banyak tapi satu pun tak sejuk….whatever…ok…we took Punchak-Bogor route to jakarta…

some pics on the way to and at punchak

*now they recycled the waste to energy…botol kicap ABC yang besar banget..

di punchak..enjoying the scenery and our breakfast..

*ladang teh di punchak and marlboro gurih adv.

ok di punchak ni ada air sungai mengalir lawan graviti…ramai yang tak perasan..tapi ada…if happen korang lalu di punchak…make sure after masjid yang dibina oleh anak suharto …concentrate kat belah kiri jalan

after minum pagi….kiteorg ke bogor…..ke tas tajur….pun one stop centre…tapi lagi better and bigger than di rumah mode.

gambar ni di tas tajur

*gambar di pintu Tol memasuki Jakarta dan juga banner terima kasih kepada pengguna yang guna petrol tidak bersubsidi…

*during our trip, indon tgh control usage of oil..so ada kuota nak isi minyak solar(diesel) premium(petrol)

lepas lepak di tas tajur…head to jakarta…after check in kat apartment…kite pegi ke Monas(Monumen Nasional) alah2…ala2 dataran merdeka laaa….

*gambar di monas…and group kuda kuala lumpur

*gambar bajaj dan bank negara indonesia

malam kiteorg pi makan kat sari ratu di jalan juanda…..and terjumpa tan sri rahim noor, mantan ketua polis negara.

Day 5

bangun pagi….terus g mangga dua….yang sememangnya aku tak suka konsep kompleks membeli-belah yang tertutup ala pasar baru dan pertama complex, mid valley di KL. after last shopping….aku booked 3 teksi utk ke airport…it takes almost 1 hour akibat jam…

4 Comments

Filed under Uncategorized

4 responses to “Trip to Jakarta-Bandung

  1. shasha

    salam arief…if i nak ke hard rock cafe jakarta kat mana locationnya and can u suggest any hotel yg dekat dgn hard rock cafe ni…pastu area hrc ni aper lg yg ader utk shopping?
    tq

  2. ariefsaid

    salam shasha..

    seingat saya HRC jakarta di jalan thamrin..
    banyak hotel di situ…

    bole nginap di Ibis Arcadia atau hotel paragon..

  3. huda

    salam arief,

    leh tanye tak, bape jam dr bandung nak sampai ke tangkuban perahu tu yek?

  4. aida

    mangga dua ke tanah abg berapa jam, ingat lepas check out dr bandung , terung ke mangga dua chick in hotel dan ke tanah abg utk shopping, sempat tak?tanah abg tutp pukul berapa ya..?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s