Trip to Jakarta-Bandung

day 1 – 8/5/08

depart from lcct @7am…arrived @cengkareng @8am local time…sampai je..my supir takde…called him…he said on his way…jalan macet(jammed)…at first lyn ada borak ngan local…she was told that its takes 4 hours to jkata from bandung….due to flood (air pasang besar)…yeap its true…our supir depart from bandung at 3am..and sampai di jkata @9am…gile lama tunggu…jam teruk…bila dia sampai..another supir plak tak sampai lagi..stuck in the jam..so..waited for him….at 10.30am..baru sampai and we all tolak to bandung…kat highway ke bandung..as usual…jalan memang macet…gambar masa kat highway ke bandung..

*gambar kanan – poster pilihanraya jeneral wiranto

sampai di bandung..terus check in ke hotel…bukit dago hotel….ok laa jugak hotel ni…but tak seOK hotel karmila..i guess we’ll book hotel karmila for the next visit…senang..FO dekat ..after check in..we went to pasar baru….kekawan lin mencari barang utk wanita eg tudung, telekong and so on….try to avoid shopping di pasar baru over the weekend…orang pada nnt.

* gambar si transformer@haikal n lyn di pasar baru….sebelah…bandung dari tingkat atas pasar baru

after shopping di pasar baru….kiteorg pi laa FO di jalan Riau…and as for dinner…aku bawak semua ke jalan burangrang….pegi makan kat san francisco food court..aku suka gi makan kat sini….semua jenis makan ada..except nasi padang… u name it u got it….

* pisang bakar keju campur n nasi timber = mesti cuba…..

* walau apapun makanan..minumannya mesti teh botol…hehhee….mesti cuba gak

so tamat laa hari pertama yang amat memenatkan akibat jalan jem di jakarta…

DAY 2..

early in the morning…kiteorg shoot off to kawah putih…on our way..benti breakfast di Restoran Sidang Reret

*rakan2 setrip(kak da, lin, cik linda, jojet & hawa) …. – wajah pak supir….pak aziz dan pak uwat

copy gambar dari blog jojet

* saje je aku paparazikan gambar cina yang tengah buat video klip lagi..manalah tau kot2 dia meletop kat hong kong nt….aku gak orang yang berjaya bantu populariti dia hehehe

sekitar gambar di kawah putih..credit to jojet…sorry…lyn tak upload gambar lagi

after ke kawah putih…we went straight to strawberry farm…lelain gi petik strawberry..aku dok tido dalam kete…ngantuk GILER!!!

gambar sekitar di ladang strawberry…lepas tu kiteorang pegi ke chibaduyut…lynn shopping 2 pasang kasut tak silap aku laaa…eh 3 pasang kot….mlm sambung shopping di FO….di jalan DAGO…

Day 3….tunggu next posting…..

p/s tgh tunggu gambar abih diupload…

235 Comments

Filed under Uncategorized

235 responses to “Trip to Jakarta-Bandung

  1. pakdin

    yamseng teh botol…. hehehe….

  2. ariefsaid

    pak din
    bile projek menyamsing ngan si anak mohalim ni??

  3. emi

    assalamualaikum,
    I would like to know, how far is strawberry farm from central bandung.. will stay around sukajadi.
    Is the traffic going to be as in the picture if going to bandung from jakarta on sunday.

    regards
    emi

  4. ariefsaid

    w’salam emi

    basically there are 2 different places that have the strawberry..the one in this blog is on our way to Kawah Putih. and the other one located on the way to Tangkuban Perahu via Giri Graha route… but i suggest you go to the one that we went on our way to Kawah Putih. The journey will take approximately 1hour and half depend on the traffic condition since the road is very small and will pass by some small town. but if u opt to go strawberry farm on the way to tangkuban perahu it may takes u about an hour.

    Fyi the traffic as in the pic is on Sunday. my suggestion if want to go to Jakarta without staying overnight, go there on saturday since Jakarta people are coming down to Bandung during the weekend.

    if possible can u tell me how long will you stay in bandung. If u need assistance such as car rental with driver please let me know as i have a friend that can guide u while u are there. I suggest u rent a car plus driver while u in bandung since u can also ask the driver to take u to jakarta via puncak-bogor.

    lastly thank you for visiting this blog !

    cheers!

  5. Shasha

    assalamualaikum,

    Hi kak,
    kamu org malaysia ya? Saya dari Singapura.

    and i always wanted to go bandung but since i never been there with my family before im not sure and a bit scared with the area, environment and people. thinking of going bandung in nov or dec and need a lot of your help when im there.

    Is the pasar baru like your masjid india?

    I coming down to kl for a shopping spree late july so any good bargain?

  6. ariefsaid

    wasalam sha…
    yup i’m malaysian…
    so far..for me and family…
    bandung secured enough..
    its depend where u go actually in bandung..
    pasar baru…different with our masjid india…
    it is a shopping complex…but really packed with shops and people…
    if u intend to go to bandung late this year…feel free to contact me via this blog..
    i may assist u where to go/transpotation and etc…
    no problem…
    i suggest u rent a car with driver in bandung..its easier for u…since u r goin with yr family…the car rental rate…6 seater around SGD60 plus driver…

    for shopping spree in malaysia..
    u may visit this useful website
    http://www.shoppingnsales.com

    i may come down to spore somewhere in august..

    hope to hear from u soon sha

    cheers!!

    • firdhaus

      hai emi,

      i will go to bandung on this coming october.

      i will stay at karmila hotel. is’t the better hotel we stay. you have any idea?

      so, if iwant to rent a car with a driver, do you have any contact that we can contact them there.

      thanks emi. will hear your reply soon

  7. maz

    assalamualaikum
    kami sekeluarga dalam 6 orang termasuk kanak-kanak bercadang nak ke bandung next month. saya nak tanya ok ke supir yang diambil masa your last trip? kalu ok boleh tak berikan contact number supir sebab belum dapat arrange lagi. boleh tak supir tu ambil kat jakarta dan lepas tu gi purwarkarta untuk melawat kawan sebelum pergi ke bandung?

    lagi satu, kalau hari balik nanti perlu ada kat jakarta airport kul 6petang, agak-agak bila masa sesuai nak bertolak dari bandung (hari balik hari ahad petang) ? boleh la saya bajet time supaya tak terlalu cepat sampai atau terlewat pulak.

    terima kasih drp maz

    • Bella75

      No Hp Supir untuk Bandung @ Jakarta

      +6281221401090 (Iwan)

      email : setiawantrans@gmail.com

      Transport termasuk Sewa Kereta/Supir(Tour Guide)/Petrol/Parking/Tol

      Kereta : Avp Suzuki @ Avanza = Rp400ribu (Bandung City /12 jam)

      Transport Pakage hanya sewa kereta & supir sahaja

      Kereta : AVP Suzuki @ Avanza = Rp350ribu (Bancung City/12 jam)

    • sila sms o8164200479, kami siap jemput di jkt, sambil mampir di purwakarta lalu bandung, boleh jg nginap di homestay 300 ringgit, 3 bilik, kitchen, living room,hot water, and free extra bed.ok

      • Zaidi

        pipi..

        slamat sejahtera..homestay u di mana and brapa org boleh muat..klu 8 org o.k ke..n then ada ada pic tak…saya mau pergi pd awal bulan 6 (2011) utk 5 hari 4 malam..flight dr k.l to jakarta..en.arief trima kasih di atas info yg diberi..byk membantu..

  8. ariefsaid

    wasalam maz

    sila rujuk email anda

    tq

  9. nwr

    nak contact supirr tu gakkk..
    leh takk?
    yg hotel karmila tu rgt?
    ade apartment tak kat sana..
    tangkiuu

    • Bella75

      Transport/Supir Bandung @ Jakarta :
      +6281221401090 (iwan, bandung indonesia)

      harga termasuk sewa kereta, supir, minyak, parking & tol = Rp400 ribu (kereta Apv Suzuki &Avanza : Bandung City Only)

      • nuur

        info sgt menarik..boleh tanye sewa kereta rp400ribu ni termasuk dr jakarta ke bandung ke?if arrival kat jakarta and directly nak ke bandung,supir tu boleh ambil di jakarta?harga sewanye sama jg ke?

      • ariefsaid

        650k utk amik di jakarta

  10. ariefsaid

    salam nwr
    bole …sila sms +628164200479 – ibu pipi….
    hotel karmila less than rm100…
    skang ni hotel dibandung baru je naik….20-30%.
    tahun melawat indon….

    apartment ada….search utk apartment grand setiabudi…dalam rm180 satu mlm utk 2 bilik..

  11. fEndY

    Salam..hye!
    watchin ur pics @Bandung makes me excited!
    aniwei, dis coming October, my family n i are goin 2 Bandung..nk shoppin2 utk barang kawen..therefore, im kinda need ur help la..(if u dun mind)..sum info which i needed…
    >supir=tourist guide eh??camner nk contact dier..include ngan kreta/van..
    >hotel yg dkat ngan bandar dier..murah ke x?
    >others..

    thus, im hoping 4 ur reply soon..
    kindly reply to my email..”burn_shah@yahoo.com”
    thanx!!

  12. Zuraida

    @Maz,

    boleh tu kalau you nak pergi ke Purwakarta sebelum ke Bandung, kerana Purwakarta tu in between Jakarta & Bandung..Biasanya pun orang tuh pass Purwakarta on the way to Bandung

  13. ruby

    Askum,

    sonok baca u blog ni. Saya ada plan nak g jakarta n bandung dis end of the year. Bole tak recommend travel agen n supir yang u hire tu? TQ.

  14. ariefsaid

    wasalam ruby

    saya tidak mengambil mana2 travel agent di sana kecuali saya hanya sewa transpot dan supir..
    harap ruby dapat email saya di bazaarian@yahoo.com

    saya akan reply dengan no tel supir dan juga itenary sepanjang di jkta dan bandung

  15. maizura

    Assalamualaikum arief,

    I saw your blog while searching for hotels to stay in Bandung. I akan buat family trip to Bandung this December and member i recommend Hotel Karmila. Have u ever been there? Bilik dia ok tak? Cos I am bringing my 3 kids and kalau boleh kita nak share satu room.
    I also saw on the internet Hotel Bumi Sawungguling-do you know where that is? Is it close to FO, tempat makan etc..kalau boleh your supir number pls send too ok.
    Any must do itinery for 5 days 4 night stay..
    Thanks a million.

  16. ariefsaid

    salam maizura..sila check email..!!

  17. wan hafizah

    Arif,
    bole tolong beri contact supir di bandung?
    How to book hotel karmila?
    thanks

    wanacu

  18. ariefsaid

    utk supir …sms ibu pipi +628164200479..cakap kawan pak syaiful…

    hotel karmila kene call terus esok saya bagi no

  19. mas

    askum..saya nak tanya berapa ya rate satu malam untuk bilik di hotel karmila ni?saya dah cuba cari informasi kadar sewa bilik di hotel karmila ni tapi tak jumpa.harap sangat anda dapat tolong bagi tahu.Saya dan keluarga akan bercuti kesana pada november 2008 ini.Terima kasih kerana sudi membantu.

  20. ariefsaid

    salam mas…hotel karmila rate bilik std rp270,000, bilikx deluxe rp300,000

  21. apip

    assalamualaikum..
    arief..
    saya ngan family 9 orang nak p jakarta-bandung bulan 7 nanti..selama 5 ari 4 malam.
    boleh x bgtau tempat2 yang best kat bandung ngan jakarta.
    -pastu hotel ape yang murah n dekat ngan tempat shopping kat bandung.?
    -transport?

    10q
    10q

  22. ariefsaid

    waalaikumsalam apip..

    pegi bulan 7 next year ke….
    kalau bandung byk tempat boleh pegi…eh tangkuban perahu, kawah putih and FO..
    apa itenary apip di sana..
    saya cadangkan 3 mlm tido di bandung dan 1 mlm di jakarta….
    apa2 sila hubungi saya melalui email di bazaarian[at]yahoo.com

  23. Tuan Razman

    assalamualaikum..
    arief..
    My family will visit Jakarta & bandung pada 14 Nov 2008 ( 6 adult ).
    1st day will stay at Jakarta – nak tanya budget hotel around Mangga Dua if possible.
    2nd & 3rd day – Move to Bandung for Jalang2 & shopping – nak tanya macam nak arrange transport to Bandung.
    Harap2 dapat stay @ Karmila Hotel as your advice.

  24. ariefsaid

    salam tuan razman….

    saya cadangkan agar sampai je di jakarta tuan terus ke bandung….then on the 3rd day baru ke jakarta…
    utk hotel dekat dengan mangga dua…banyak hotel..tapi tempohari kami menginap di IBIS Aparment Manggadua.. 3 bilik tidur sekitar Rp1juta (RM390)…
    utk transportation sms ibu pipi +628164200479..cakap kawan pak syaiful…
    satu mpv sekitar (rp330.000 – RM110) termasuk dengan driver….

    saya cadangkan tuan razman terus booking kereta dari bandung…pick di sukarno hatta airport…terus ke bandung….on 3rd minta driver hantar semula ke jakarta…

    hotel karmila kene advanced booking….sekrang ni selalu penuh…saya cadangkan kalau karmila penuh…nginap la di hotel utari…hampir dengan karmila…

    ape2 sila email saya di bazaarian[at]yahoo.com

  25. Ayume

    Assalamualaikum En Arief …

    Saya akan ke bandung pd 11 September ni … Saya nak tanya berapa harga Hotel Utari itu seandainya tidak dpt Hotel Karmila?
    Dan harga supir itu sudah termasuk minyak juga ke? Harap En Arief dapat membantu …

  26. ariefsaid

    wasalam ayume

    hotel utari harga lebih kurang extra 30k-50k dari hotel karmila..
    utk kereta harga dalam lingkungan rp300k sehari (tips driver Rp50k dan minyak lebih kurang Rp100k)

    minyak bergantung dengan perjalanan pada hari yang kita sewa kete…

  27. Ayume

    Terima kasih untuk sudi jawab persoalan saya …
    Oooo Hotel Utari lagi mahal sedikit dari Karmila …. kalau begitu lebih baik saya pilih Karmila …. Nak tanya soalan terakhir boleh yek …. kalau dari airport ambil teksi En Arief tahu tak berapa tambang & jauhnya …. thanks again ….

  28. ariefsaid

    teksi meter maximum rp30,000
    dalam 15-20minutes

  29. hi kengkawan,,, saya dah beberapa kali ke jkt n bandung… kalu nak supir or arrangement,, saya bole tlg.. supir baik amik yg all in. lebih murah.. saya dah penah guna beberapa org supir,, so saya bole tlg yg mana bole….

    • bos.saye nak pegi bandung on this 15 may. Minta tolong bagi no contact supir yang tuan maksudkan. Tq

    • azrin

      salam. Saya nak ke bandung pada 5 feb.2010 hingga 7 feb 2010. So boleh tak cik anggun bagi info mengenai supir atau arrangement yang dimaksudkan. Supir yang all in tu macamana.

      • untuk maklumat lanjut,sila hubungi saya di 012-797 0810 / 013-777 2128 untuk talian Malaysia ataupun +62 858 1331 2024. saya menjalankan travel di Jakarta dan Bandung. pengalaman saya menguruskan beberapa kumpulan besar mencecah 120 orang hingga kumpulan yang kecil (kumpulan keluarga) dengan yang sangat berpatutan. bermula dari bas atau van hingga hotel dan tempat-tempat makan. untuk maklumat cik azrin, saya sudah berpengalaman selama 8 tahun di Jakarta dan Bandung.

    • sariza

      saya nak ke bandung 22 hingga 25 januari 2010. masih tercari2 hotel ngn supir…
      boleh tolong saya dapatkan no telepon untuk hotel karmila dan supir tak…tolong sangat-sangat..

    • lorna

      salam….
      saya akan bercuti di bandung pada 2-6 oktober 2010 seramai 12org dewasa 3 org kanak2. boleh tak cadangkan apartment yg murah disekitar bandung dan transport.harap info dr awak dpt membantu saya

    • Zaidi

      Salam anggun..
      Saya nak ke jakarta utk 5hari 4mlm pd 5-9 jun 2011 tp tak tau nak ambil hotel mana dan supir mn..sbb klu nk ambil tour package mahal sgt..sbb saya dan isteri+anak sedara 6 org..so bleh tak tlg arrangekan utk saya..tmpt mn yg perlu saya pergi dulu..trima kasih ..

  30. erni

    arief… bp kos minyak ke kawah putih….
    mcm ne rege supir kalu di jakarta….tq.. info yg membantu

  31. ariefsaid

    salam erni..
    kos ke kawah putih tu…
    tiket satu kepala rp9000 – rm3 lebih…
    rege supir+kete (tak masuk petrol_ sehari Rp300k

  32. hesstar

    mr. arief..
    my friends and i nak wat trip to bandung..
    but we know nothing about the transport and places there..
    so, kalo buleh nak mintak info or suggestion frm u since u hv been there
    neway, kitaorg may be pegi around bln disember dis year.kitaorg smua 4 org and may b ke sn dlm sminggu.
    so, if kitaorg arrive at airport jakarta n take taxi to bandung how much eh..
    because we hv 2 bajet everything sbb kitaorg students lg =P
    agak2 in 1 seven days at bandung tuh.. brapa banyak rm we hv 2 spend..
    oke.. thanx 4 helping..

  33. ariefsaid

    salam hesstar….

    i suggest u sewa kereta ..lagi senang nk berjalan…
    price dalam RP300,000 per day inclusive driver..
    kalau bajet tight pun bole no prob….
    senang u email i dia bazaarian[at]yahoo.com ok..

  34. sya

    hi. dec nnt we all nk ke bandung. ticket semua dah conform tp tak ada idea nk buat tentatif lg. at least klau dah ada tentatif boleh la rancang perjalanan dan tak la buang masa kt tempat yg tak sepatutnya. paling risau klau stuck dlm jem. hurm.. ada idea tak utk 4h 3m apa tempat2 yg menarik dan mesti utk dilawati?

  35. ariefsaid

    salam sya

    email saya ok

  36. andre

    Salam..
    arief, sy & 4kwn confirmed ke jakarta-bandung next january 09..the things is our flight is mlm.maybe around 11pm arrived dijakarta..so, any advise on this. satu lg..can u advise where to go around jakarta. kalu dibandung insyALLAH xde masalah.

  37. ariefsaid

    salam andre….
    if sampai pada waktu malam terus nginap di jakarta dan bertolak ke bandung the next day
    btw bape hari kat sana…
    we continue in email..please email me bazaarian[at]yahoo.com

  38. aidayani

    hi arief.. sy nak minta info sket.. saya akan ke indon for 2 weeks. 1-14 dis.. flight arrive jakarta kul 9pm 1dis.. so do u have any susgestion hotel pe yang murah n dekat dengan airport? becoz the next day my flight ke bali.. from bali i akan ke surabaya and that shouldnot be prob coz someone will entertain me my my family.. the prob now is from surabaya to bandung.. do u hve any idea how long would it take? pas tu if i take bus from surabaya to bandung ok ker? nak ke hotel kamila tu jauh x dari bus stop bandung tu? di bandung im intrested nak amik supir and keta sewa yang u sugguest tu.. then after 4 days kat bandung i nak balik ke jakarta supir tu leh hantar directly ke airport rite?really need ur advise .. thank you

  39. ariefsaid

    salam aida….

    di soekarno hatta airport…ada hotel yang berdekatan dengannya…lebih kurang satu km dari airport…
    ttg surabaya …sorry i have no idea on surabaya….but i would advice u to take air plane or train dari surabaya to bandung since takut u tak tahan je road condition and cara dorang bawak kete nt hehehe…
    hotel karmila a bit far from the bus station..
    if i’m not mistaken the bus station located di jalan sudirman(tak silap i laa)…
    for transpotation kt bandung…. pls email me at bazaarian[at]yahoo.com…

  40. Helmy

    Salam arief..apa kabar..

    saya baru ketemu website ini.bagus dan nampaknya pak aries byk membantu.
    mohon pertolongan..
    utk makluman, saya bersama rakan akan terbang ke Bandung pada minggu ke-3 Disember 2008. akan stay selama 5 hari dan 4 malam.tiket kapal terbang sudah dibeli.tetapi hotel booking dan ground arrangement masih belum dibuat.
    pohon idea pak arief:
    1) cadangan hotel apa yg bagus didiami? budget hotel yang bagus?
    2) program ke mana yang direkomen utk dilawati?
    3) haruskah hanya stay 4 mlm di Bandung saja atau lawati ke Jakarta? flight saya KL-Bandung-KL.
    4) any suggestions on ground arrangement? driver?rental car?

    Terima kasih.

  41. pak arief.

    saya akan ke bandung minggu ke-3 disember 08. mohon pertolongan:
    1) recommended budget hotel in bandung?
    2) haruskah 4 mlm stay di bandung saja atau jln2 ke jakarta juga?
    3) cadangan ground arrangement di bandung? driver?rental car?
    4) tempat2 menarik untuk dilawati dan kedai bagus utk shopping?
    5) tips for 1st time in bandung?

    terima kasih.

  42. ariefsaid

    salam helmy..

    budget hotel ?..bole tau…ada anak2 ke yang ikut..atau just dewasa sahaja……utk bajet hotel u bole book hotel riau atau bukit dago…

    2. utk trip ke jakarta..tidak perlu menginap di sana…just a day trip pun dah cukup…

    3 dan 4 . utk driver dan car rental dan itenary…harap email saya di bazaarian[at]yahoo.com

    4. tips..banyak kan minum air mineral di sana….

  43. terima kasih pak arief..

    saya akan email kpd pak arief for further details input..
    TQ.
    Salam..

  44. Noorizajune

    Salam Arief.. mungkin lambat bagi saya ketemu blog ini.

    Saya akan ke bandung lusa, Sabtu (8 November 08). Masih belum booking hotel n supir. Saya ke sana 8 – 11 November. 5 orang termasuk 1 baby 6 bulan.

    1.Boleh tolong cadangkan jadual saya?
    2.Sempat tak jika mahu ke jakarta?
    3.Kalau berjalan di central, tak perlu super kan? kecuali jika mahu ke kawah puteh or tanguban perahu?
    4.Boleh dapatkan no. supir? Berapa anggaran bayaran?
    5. Hotel mana yang ok? Karmila atau puri cipaganti? masih belum booking keduanya.

    Harap dapat maklumat segera dari arief.

    Sekian

  45. Kak Aina

    sesiapa perlukan kereta di Bnadung sewa contact
    Kak Aina 017 2262 458

  46. azatul

    hi..bukit dago hotel tu ok tak?mane yang dekat ngan FO, esp rumah mode etc?bukit dago hotel ker , karmila ker @puri tomat??

  47. qim

    Salam…

    emm,nk tanye..kalau naik tren dr jakarta ke bandung…lg cepat x compare ngan nek keta g bndung dr jakarta?

  48. Mohd Azmi

    Assalamu’alaikum,
    So interesting to hear about your visit to Bandung. Me and my family of 6 are going next week Dec08, Now still looking for a good clean place for us with reasonable rate and someone to guide. Would you be kind enuff to assist. If you dont mind maybe you can give your number for me to call. Kindly give me some advise soonest. Tq Wassalam.
    Mohd Azmi, Subang Jaya

  49. ariefsaid

    salam qim….

    naik kereta lagi cepat…

    salam azmi
    check yr facebook

    tq

  50. intan

    A’kum,

    Saya akan ke Jakarta March 2009. 2 groups , 1st group (3 adult & 4 child) sampai 15/3/09 & 2nd group (6 adult) 16/3/09 (isnin) (sampai Jakarta 3 pm). Klau nak gi seawoarld hari isnin tu sempat lagi ke? Ada mana2 hotel (2 /3 star x) yang u boleh recommend di Jakarta? saya ada cuba hantar e-mail tapi x da yg jawab. On 17/3 ingat nak sewa transport 2 buah (Jakarta-bogor-puncak-Bandung) berapa RM? ada mana2 supir yang boleh contact? nak sewa 17/3 to 20/3 (18 & 19/3 Bandung, 20/3 balik Jakarta)? Di bandung i ingat nak tinggal di ebo guesthouse sbb review di internet mcm ok & senang budak2 nak berlari, tapi sampai sekarang no reply, selain Karmila hotel yg u recommend tu hotel lain yang kat pasar baru / jaln dago?
    thanks & regards,

  51. Naddy

    Salam Arief,

    Did some research…came across this Apartment Setramurni…have you heard of it before?Is it safe/convenient? May need your help on transportation…ada quotation tak?=)

    Pls reply to nadd_scud@yahoo.com

  52. Norlizar

    Salam, Boleh citer ckit apa aktiviti boleh buat di Bandung? Tempat shopping yang harganya berpatutan, di mana boleh dapat barang kulit yang bermutu dan bagaimana kualiti Jeans yang di jual. Takut juga kalau tertipu dengan harga semasa disana. atau kalau you tau kat laman web mana I boleh servey.

    Tq- saya ke sana end of March 09.

  53. rido

    Hi…perkenalkan name sy rido…sy student drpd bandung yg tengah sambung master kat UKM…untuk Tuan2 dan Puan2, abang/akak, adek, rakan2 yang nak cuti ke bandung…boleh email sy bile2 masa rido3782@yahoo.com…Saya menyediakan khidmat sewe kereta dan guide/driver …Kereta Honda CRV (utk max 4 org) dan honda Jazz (untuk 3 org). harga berpatutan yang penting aman dan selese. Guide/driver is so educated and friendly (my friend and local people). Pandai cakap Bahase Inggris juga. Die pun boleh bantu menawar barang dan ajak hang around the city. So, boleh jimat masa. Nanti kite pegi shopping ke tempat yg best2 n makan kat restaurant yg sedap2!! Macam rumah mode, heritage, pasar baru, OASIS, the man, Paris Pan Java Mall, Bandung Super Mall, Ci-walk, Kampung Daun, Sapu Lidi makan di sawah, the valley, Kartika Sari, Broniz Kukus Amanda, Tangkuban perahu, Puncak, Kebun Stawberry, and many more.Thanx

  54. ariefsaid

    salam intan..

    utk sewa kereta/supir – +628164200479 ibu pipi.. cakap kawan pak syaiful
    utk seaworld.sempat cuma takut rushing sikit..
    utk hotel di jakarta saya cadangkan utk tinggal di apartment IBIS manggadua..sebab u ada dua groups..
    utk di bandung..u boleh cuba nginap di hotel utari sebelah hotel karmila di jalan dago ataupun apartment setiabudi(jauh sikit dari jalan dago)
    most hotels dah naik harga….

    salam naddy

    please contact +628164200479 ibu pipi.. utk sewa kereta..harga dalam rp300k lebih kurang rm95 sehari..termasuk driver..apt sertamurni i tak penah dengar..kalau nk tdo apartment jugak try apartment setiabudi..

    salam norlizar

    di bandung anda boleh sightseeing..visit kawah putih atau tangkuban perahu..
    utk barangna kulit boleh ke chibaduyut.
    utk pengetahuan..di bandung banyak factory outlet..
    utk sulaman/telekung bole ke pasar baru.

    tq

  55. LindaYusof

    assalamualaikum..
    arief…
    kebetulan jumpe web awak di google ni…saye nak mintak pendapat awak ttg hotel…
    saye akan pegi ke bandung mase CNY bulan jan ni…ingat nak pi shopping and jalan2..tapi mainly shopping la…tp saye tak de idea ttg hotel…leh tak awak bagi cadangan ikut experience awak ttg hotel yng reasonable dan dekat ngan outlet2 ni ..
    yng saye tau Dago royal…tapi ade yg komen negatif tentang hotel tu plk…
    saye budget tuk hotel dalam bawah rm100 tp hope dapat cr hotel yg bersih n dekat ngan tempat2 shopping tu…harap awak dpt beri idea…

  56. ariefsaid

    salam linda….

    hotel yang reasonable banyak….and most outlet terletak di jalan dago dan jalan riau..
    sekrg ni most hotel harga naik sikit…maybe u can be a bit flexible ngan bajet rm100 to ke rm120…
    u bole try hotel karmila atau utari di jalan dago…
    hotel bukit dago..murah tapi jauh sikit dari FO..
    and paling murah..is hotel Riau..

  57. weehh arip..kekkeee dah cam travel agency ko ek..bile mau ke bandung lagik..roger aku..aku nk join ler..kalo ko bz suh jer lyn msg..hari tu pun aku baru pegi lagi sekali..tis year kalo dapat pegi ramai2 pun seronok sbb dewi pun ada cakap nk pergi..ok ..kirim salam lyn..

  58. Azza Aziz

    salam arief.,
    sy akan ke jakarta pada 24 jan 09 – 27 jan 09, iaitu next week. sy akan pg bersama family, total sume 7 orang. on 24 jan, smpi je di jakarta airport, kami nak terus ke bandung, dan menginap di sana selama 2 malam (24 jan – 26 jan). kemudian, kami akan balik ke jakarta dan tido 1 malam (26 jan – 27 jan). hotel yg kami booking di bandung ialah hotel mutiara (direct call) & di jakarta hotel ibis mangga dua (internet).
    saya dah cuba call ibu pipi yg awak reccommend, tp panggilan tak berjawab.tp, sy ade dpt info, kat airport jakarta nanti, still ade x-trans utk bw ke bandung, kan? berapa ye harga nyer, kalo awak tau?
    boleh tak, minta tolong awak email pada saya itenary( what, where, when to do,etc) yg berseuaian dgn maklumat yg saya bagi tadi. kalo bole bagi useful info/tips.

  59. ariefsaid

    salam azza…

    xtran dari airport mmg ada..harga saya tak berapa ingat sekitar RP150k…
    cuba try +6285221722667 pak uwat..dia pekerja ibu pipi…

  60. mia

    salam…

    tq for info…

    naper x leh post sini…?

    testing ke bandung…

  61. mia

    rate pak uwat dari airport jakarta ke bandung 275krp + 300krp ( minyak/tol)..totalnya 575krp…(rm195)…

    supir lain ambik 750krp..(rm25o)..

    mahalnya rate supir… kalau sampai siang…better naik keretapi Agro gade … harganya Rp75k ( rm25)..

  62. ariefsaid

    salam mia…
    elok sewa kete kalau lebih dari 4org…
    senang…

    kalau train 75k x 4org = rp300k..

    tak campur duit teksi/angkutan ke stesen keretapi di jakarta..dan di bandung…

    kalau nk adventure elok juga naik train…

    tapi lain org lain preference…

  63. Risya

    Salam En. Arief,
    Been reading ur blog while searching for Ibis Mangga 2 email…..saya nak tanya ada tak email Hotel Ibis Mangga Dua? or mcm mana nak buat reservation hotel tu..kalau ada ctc number boleh tolong provide? Saya tak dapat carik pulak website Ibis Mangga Dua…tapi dah pernah stay sana. Dah tanya Novotel but expensive dalam Rp 758,000 net for one room. Bukan apa masa stay kat Ibis M2 takde air pulak tu..kacauuu….Just nak arrange for my parents and other ppl since i can’t join them because dah dekat due masa tu. Cuma untuk supir tu for jakarta pun boleh kerr? atau ke bandung sahaja? Dulu di Bandung saya stay kat Hotel Cemerlang…ok juga….but that time we travel around naik angkotan….very2 cheap.

  64. ariefsaid

    Jalan Pangeran Jayakarta 73 – 10730 – JAKARTA – INDONESIA

    Tel : (+62)21/6250101 Fax : (+62)21/6250505

    Hotel manager : Mr Thierry DOUET

  65. MAMAAQIL

    En Arieef,
    Mintak tolong…saya nak booking Ibis Mangga Dua tu tapi no yg you bagi tu bukan ke melalui agent.Psal bila I call dia suruh saya booking melalui internet.Tak boleh ke kita call ajer hotel utk booking?Terima kasih byk22

  66. nadzri m yusof

    Salam,
    Sy akan ke jakarta pada bulan mac, teringin nak strait ke bandung. Betul ke ibu pip caj around 450k rupiah (1mpv) frm airport jak? Sy ada sms tapi x reply. Ada cara lain nak contact dia ke? caj dia tu mmg murah coz i dh survey most car rental they ask for 700k-800k. Kalu ada sesiapa bole tlg pls reply.

    ma kasi

  67. ariefsaid

    salam nadzri..
    rental dalam rp550k…
    cuba try sms +6281213752798 pak aziz..ni assistant dia..

    mamaqill…saya cuba try dapat kn no ibis maggadua….
    tapi takpe..u bole terus walk in je setiba di jakarta…

  68. cikmye

    hai arief..

    very informative la ur blog nih..

    fyi, i will be in jakarta on 28.4.2009 until 2.5.2009. In between, plan nak g bandung but really need ur help la for accomadation n transportaion..eheheh n kalo bleh suggestion iternary.. u bleh email i jer..

  69. cikmye

    hai arief..

    very informative la ur blog nih..

    fyi, i will be in jakarta on 28.4.2009 until 2.5.2009. In between, plan nak g bandung but really need ur help la for accomadation n transportaion..eheheh n kalo bleh suggestion iternary.. u bleh email i jer..

    opss lupa lak nak bagitau..i akan pergi 8 org dewasa..

  70. arrisa

    Saya akan berangkat ke jakarta awal mac ni dengan 3 org kawan saya (perempuan). Tolong beri pendapat hotel mana yang sesuai untuk kami menginap di jakarta dan bandung. Hotel tersebut hendaklah berhampiran dengan tempat shopping dan mudah untuk makan. terima kasih

  71. ariefsaid

    utk jakarta…. tido di area manggadua…maybe hotel IBIS mangga dua..

    di jakarta…bole nginap di sekitar jalan DAGo, hotel utari/karmila/hotel riau…

  72. mel

    Kalau sape2 nak ke bandung boleh DIY. Jimat gile..
    kalu tak caya, visit http://www.destinasibajetbandung.com

  73. just call me vin

    i am going to jakarta on 16-21 of may sampai ke jakarta mybe tengah malam mybe 12pm night kamu mahu terus ke bandung for 3 day mybe then back to jakarta 2 day
    we need bajet hotel, transport bajet juga klu boleh kawasan bandar (dekat shoping complex)
    semua orang dewasa 4 orang saja
    harap dapat membantu
    thank

  74. ariefsaid

    kalau di jakarta vin boleh tido di mangga dua…ibis mangga dua…turun bawah hotel je terus boleh shopping…

    utk transport sewa mpv dalam rp300k…sehari…termausk driver….

  75. zr_tulip

    Saya nak ke jakarta-bandung pada 4-7/5/09 seramai 6 org. Boleh tolong saya untuk dapatkan sewa transport + supir yang murah dan bagus tak??

    • Bella75

      Setiawantrans Travel Agent amat berpengalaman dalam urusan melayan pelancong khusus dari Malaysia, Singapore, Brunei serta pelancong dari penduduk serata Indonesia yang berkunjung tujuan liburan ke Bandung dan Jakarta. Setiawantrans juga amat menjaminkan mutu service serta kepuasan setiap kehendak dan keinginan semua customer yang datang ke Bandung dan Jakarta sepanjang liburan.

      Antara jenis kenderaan yang ditawarkan adalah Suzuki Astilo, Suzuki APV, Suzuki New APV Arena, Toyota Innova, Kijang, Toyota Avanza, Kia Pregio, Travello, Isuzu Elf (Coster 12 – 15 seater) dan Bus Pariwisata (27, 34, 43, 59 seater). Transport Pakage All In : Sewa Kereta, Supir, Tour Guide, Petrol, Parking & Tol. Bookingan hotel service adalah percuma jika booking sekali dengan bookingan transport.

      Program Lawatan adalah Free & Easy atau customer akan diberi cadangan program sebagai panduan semasa liburan.

      Setiawantrans mempunyai kontrak kerjasama (Contract Rates) dengan hampir kebanyakkan hotel di Bandung dan Jakarta. Setiawantran juga mempunyai kerjasama yang sangat baik dengan kebanyakkan restauran di Bandung serta di Jakarta, Perusahaan Transport Coster & Bus, Perusahaan Spa, Golf Pakage dan Supplier lain.

      Service Car Rental, Tour and Travel – Setiawantrans Travel Agent
      1.Reservation hotel discount rate for hotel 3 to 5 star ;
      2.Free booking transport fee and free cancellation booking transport fee ;
      3.Free charge over time per day antil 10 pm only ;
      4.Driver/Supir berpengalaman, berterampilan kemas, jujur, boleh dipercayai, peramah dan sopan ;
      5.Kereta baru dan dalam keadaan bersih serta nyaman.

      For further info, please contact me at :-

      sms@call : +6281221401090 (Iwan Setiawan, Bandung Indonesia)
      email : setiawantransport@gmail.com
      YM : setiawantrans@yahoo.com

      or can

      sms@call at : 0173029722 (Bella @ Ila, Cheras Selangor Malaysia )
      email : syabilah@gmail.com

      Setiawantrans Travel Agent 100% milik orang ISLAM berketurunan SUNDA.

  76. ariefsaid

    +628164200479 ibu pipi

    +6285220644884 pak aziz

    cik tulip bole sms no di atas..
    harga murah dan berpatutan serta reliable…
    bgtau cik tulip kawan syaiful yer

    • darleen

      Saya nak ke jakarta, puncak dan bandung bulan november. Boleh tolong saya dapatkan sewa transport + supir yang murah dan bagus untuk 7 orang? saya book hotel persada mansion, Jakarta dan Hotel Scarlet Dago, Bandung. okkah hotel itu?

  77. nurul

    hai en. arief,

    saya baru terjumpa blog ni masa survey ttg bandung-jakarta. nak dapatkn info dr en. arief skit..saya, suami n my daughter akan ke jakarta/bandung 16-20 mei 2009 ni..i really need ur advice..

    1)nak ke jakarta sebab my friend kawin..then plus ke bandung..blh tak suggest better amik flight dr kl-bandung-kl or kl- jkrta-kl..or amik one way je kl-jkt then bdo-kl..?

    2)mana yg kos lebih murah?sy terus ke bndung atau terus ke jakarta?di jakarta, kalau ibis mangga dua ke jakarta selatan jauh tak?

    3)kalau just utk 3org better naik transport awam/sewa kereta?

  78. ariefsaid

    1. elok kalau u stick to one place for departure and arrival…saya cadangkan kl-bdo-kl…airport tax pun murah…bila sampai di bandung…u bole nak train or sewa kereta utk ke jakarta…

    2. kos lebih kurang sama..but u kene check tiket pricing ke both destination…airline macam klm selalu ada promo ke jakarta…

    3. kalau daugther u masih kecil…i suggest sewa kereta..or if u opt nak guna public transport …naik teksi…but remember…kat jakarta jalan selalu jem…u fare bole jadi skyrocket high

  79. aidaJB

    salam en.arief..
    huh napela saya tak jumpe this page earlier. harap en arief dapat bantu coz my journey is just around the corner.
    saya akan ke jakarta (5 orang, 1 baby) pada 1 may 09 hingga 4 may 09. pada 1 may 09, dijangka saya akan tiba di jakarta 11 mlm. so any suggestion hotel yang murah + convenient (since ada baby) coz malam tu utk tido sahaja. esoknya kami bercadang akan ke bandung. dan boleh tak bagi cadangan and anggaran bajet:
    1. Hotel murah(jakarta+bandung)
    2. Sewa kereta+supir
    3. Method utk ke bandung
    4. flight balik ke malaysia pada 4 may 09 pada pukul 7 malam. sempat tak kalau kami bertolak dari bandung pada hari yang sama?

    tq very much if u can help. coz this our first time. and we hope boleh enjoy this journey and of coz our baby keep convenient.

    • ariefsaid

      utk di jakarta…nginap je di hotel berhampiran dengan airport…minta teksi terus bawa aida ke hotel berkenaan…5-10 minit drive…

      1. hotel di bandung boleh nginap di hotel karmila, bukit dago or hotel riau…..harga ok dan berpatutan dan semua termasuk breakfast…
      2. sewa mpv dalam RM90 sehari..termasuk supir..sila hubungi ibu pipi +628164200479
      3. utk ke bandung aida bole menaiki kereta sewa, bas, keretapi..tapi since ada baby lebih sesuai kalau sewa kereta…
      4. jika flight jam 7pm…boleh bertolak dari bandung before 12pm…so bole elak jam dah sebagainyee….kalau bertolak lebih awal..mungkin aida boleh luangkan sedikit masa di jakarta….

  80. ariefsaid

    ibu pipi +628164200479
    pak aziz +6285220644884

  81. Syasya

    Hi En Arief,

    Sy n future hubby nk ke bandung 30/6-4/7/09 utk honeymoon+rilex+shopping (mainly in shopping of course).ada few question nk tny..hrp en arief dpt bantu.
    1)bole en arief suggest hotel mn yg ssuai utk honeymooners cm kami?
    2)supir yg en arief recomen always available x?
    3)bole cdgkn spa yg ssuai n berpatutan kalau ada
    4)tentatif program yg cane ssuai utk kami?

    Much appreciated if u can help..this is our 1st time n hope dpt manage our quality time there..TQ

  82. chuda

    hai en.arief..
    me n my hubby nk g jakarta & bandung tp lmbt lg..

    juz seek an advice since 1st time g sana..berdua.hehe

    thx

  83. siti

    salam en arif..sy nak tnye kalu tak gune perkhidmatan supir takpe ke?sbb sy da book stay kat hotel karmila..so dkt ngn FO..ingat takmo g jln2 kat tgkuban prahu n so on..
    nak g shopping je kat FO n pasar baru..ingt nak nek teksi je..
    mne lg jimat??supir or teksi…kalu nek teksi slamat ke? teksi pe yg ok..
    then lastly, hotel karmila tu ok ke?

    tq…

  84. ariefsaid

    siti…
    boleh…
    karmila hotel tu tgh2 bandar…ada FO berdekatan…..teksi amik yang warna biru…kite paggil teksi bluebird

  85. Ida

    Salam semua, saya pernah ke jkt puncak bogor dan this end month saya organize trip to bandung-puncak/bogor-jkt. Tentang transportasi saya juga ada contact yang boleh offer very good price. Mostly transportasi cuma untuk beberapa jam but yang i slalu sewa ble ikut hari. So senang nak balik lewat pun its ok cos the driver will be around 24 hrs. I bersama my group 13 altogether will be staying in a 5 rooms villa. I advice try dapatkan villa sebab all will be under one roof and kalau dibahagikan bayaran lebih murah. Tempat di jkt best not to miss Seaworld and muara karang (tempat makan seafood). Dan puncak bogor mesti pergi Taman Safari dan Taman Nusantara. Perlukan informasi selanjutnya boleh email kepada saya.

  86. ayu

    As,kum…
    saye nak bertye mcm saye 1st nak g bandung.tp adela buat survey dr kwn2 ngan wbsite specially blog ni.bkn ape timba ilmu.Soalan saye,saye akan pergi pd 27/10/09 seramai 3org dewasa,1 bdk ( 3thn).saye just nak shopping area bandung shaje tp nakla melawat tmpt2 spt ( kawah putih,tangkuban perahu)perlu ke pki supir,mane lg jimat teksi ke?bole bg lg nama2 tmpt yg menarik?saya duk hotel utari.

  87. kham

    hai..

    saya nk ke jakt & bandung on 4-8 Ogos 2009 ni. group kami 7 org. flite KL-Jkt-KL.
    so, belum lg book any hotel n supir. Kami tgh cari2 bajet hotel dan trspt. kalo bleh, kitorg can stay under 1 roof. harap dapt ptlgn.
    Tq

  88. ariefsaid

    salam cik ayu …

    macam nk melawat ke kawah putih n tangkuban perahu….elok sewa mpv…sebab tempat agak jauh dari town…duduk hotel utari area dah ok…sebelah hotel dah ada factory outlet…

    salam kham..u bole hubungi ibu pipi utk sewa mpv dan juga guesthouse +628164200479

  89. NORA

    salam arief,
    nak minta tolong you forward kan no tepon hotel karmila dgn ibu pipi sbb planing nak gi sana mggu
    depan..i dah book thru air asia tp x de transport dgn hotel lg..pastu harga hotel karmila utk studio room brapa ye..
    thanks
    nora

  90. ariefsaid

    no ibu pipi +628164200479

    hotel karmila +6222420678

  91. NORA

    ok..thanks arief.

  92. mustapa

    Salam semua,

    Bercadang ke Indonesia pada bulan december bersama 4 orang anak unur 5 tahun – 18 tahun.
    Ke Bandung dan Jakarta. Boleh tolong dapatkan maklumat bagaimana hendak ke Bandung dari Jakarta gunakan van dan Bandung ke Jakarta melalui Puncak. Macamana hendak cari pengangkutan

    • Bella75

      Car Rental for City Tour in Bandung & Jakarta (Cater Kereta Perday – limit 12 ke 13 jam/perday)
      Transport Pakage (All In) : Car Rental, Driver(Supir), Tourise Guide, Petrol, Parking & Tol

      sms@call : +6281221401090 (Iwan Setiawan, Bandung Indonesia)
      email : setiawantransport@gmail.com
      @ call bella : 0173029722

  93. ariefsaid

    salam mustapa

    no ibu pipi(sewa kereta) +628164200479

    hotel karmila +6222420678

    ckp je dgn ibu pipi dia bole uruskan transpot ke puncak dan jakarta

  94. ujieamin

    salam perkenalan en arief…

    saya dan 4 org lagi kawan nak pergi bercuti ke jakarta pada 3 – 6 /12 ni..tiket dah booking pun…sebenarnya ni 1st time kita otg nak pergi sana…so, nak minta pandangan lah sikit…hajat hati tu ada jugak lah nak ke bandung..yg mana lagi berbaloi dan jimat kos…
    a. pergi day trip ke bandung atau bermalam di sana..
    b. boleh suggest hotel atau apartment atau guesthoouse tak? kalau tinggal sebilik pun kita org ok aje…
    c. transport untuk bergerak dari satu tempat ke satu tempat…boleh cadangkan tak?

    tenkiusssssssss

  95. ariefsaid

    a. pergi day trip ke bandung atau bermalam di sana..
    - elok dapat tdo satu malam..sebab banyak tempat bole g melawat

    b. boleh suggest hotel atau apartment atau guesthoouse tak? kalau tinggal sebilik pun kita org ok aje…
    - kalau bajet …bole try hotel riau

    c. transport untuk bergerak dari satu tempat ke satu tempat…boleh cadangkan tak?
    - elok sewa satu kereta..senang nk bergerak

    • ujieamin

      terima kasih…tp saya ada satu lagi soalan….kalau nak p sana, kalau ikut pengalaman u lah, elok lantik travel agent atau kita redah sendiri aje?

  96. mustapa

    I already book a room at CH Universal Hotel.
    Can tell me how is the hotel. Is near to FO and easy for food.

  97. azlinfeiyrus

    salam en. Arif,
    saya bercadang nak ke Jakarta sekadar shoot gambar n shopping..
    ade apa2 pantang larang n requirement tak, spt Visa ke, brape had duit yang blh bawa, apa yang xblh h buta kt san..dan sebagainyer..hihihih..
    lepas tu kalau dari airport nak ke mangga dua tu ader bas x?maklumla kami berdua sahaja n bajet tak banyak..studentla katakan..
    hotel dkt mangga dua yg bepatutan n if possible contact number yg blh dihubungi…kalaublh bajet hotel bwh RM 70 sehari ader tak(about a week we will be there)?
    ataupun bed n breakfast pun ok..no need to be too selesa as we plan to shoot and shop till we drop

  98. ariefsaid

    salam lin

    utk hotel bajet byk kat jalan mangga besar….kat area mangga dua ada satu hotel bajet…dekat dengan ITC mangga dua…lupa nama hotel..bus mmg ada tapi lagi senang u naik teksi sebab nk mencari hotel kan,..macam visa…kite ASEAN dapat VOA..visa on arrival takde masalah…duit tgk BNM requirement…pantang larang so far takde…tapi jgn laa over-excited masa photoshoot plak…
    hehehe

  99. hi en.arief.

    Ur blog really save my holiday!I was looking for a car rental the whole morning. And i found ur blog. Saya minta pertolongan bu pipi dan dalam 1jam driver nya sampai! Driver Pak Eden sangat baik hati. Sangat2 recommended!

  100. ariefsaid

    salam ms silent..

    enjoy your holiday…shopping spree… :D

  101. salam en. arief,

    best la your blog ni…byk guide utk ke indo..
    utk 1st-timer mcm sy ni mmg sesuai..
    rata2 tgk byk yg ke bandung n stay kat sana 2-3days..
    tp what to do..saya da booking flight+hotel ke jakarta frm 15th-19th Oct ni..
    hotel yg saya duduk tu Park Lane (ok ke?)
    saya sampai jakarta around 10.50am ari khamis…
    mmg nk ke bandung, tp hubby cadang wat day-trip since da bayar hotel kat jakarta tu..
    pd pendapat en. arief bila sesuai saya ke bandung?
    plan nak kuar pagi2..n balik lewat malam..
    ke better tdo gak 1mlm kat sana?
    bole ke saya guna supir yg en. arief suggest tu?
    saya da catat no dia . TQ

  102. ariefsaid

    since u akan sampai di jakarta…elok terus ke bandung dan bermalam at least satu malam kat sana..baru puas nk shopping..tak rushing..
    but if u dah bayar hotel jakarta then pergi day trip….but make sure yg keluar awal pagi…
    nani boleh contact supir yg saya suggest to…ni problem

  103. lynna

    salam…nak tau kalu darri airport jakarta nak ke bandung, cam ne ye?
    kami dtg 6 org family, so kire nak sewa keta ngan supirnye sekali?

  104. ariefsaid

    yes…sewa kereta dengan driver sekali

  105. nina

    hi en arief.. saya akan ke jakarta bandung pada jan 2010 utk trip 5h4m… bleh share tentatif disana
    .. flight tiba di jakarta n straight ke bandung… saya baru book 2 mlm dibandung coz tak sure nak berapa hari disana.. ikut pendapat en arief sblm ni better ke bandung 3 mlm n smlm di jakarta….
    transport saya dah booked dengn ibu pipi… utk 8 org naik kia pregio..harga ir450k.. cuma tak sure sama ada minyak dikira sekali atau tak? so bleh bg pendapat?

  106. zach john

    i am from america.saya boleh cakap bahasa malay jadi boleh tak tanye korang ke jakarta lebih2 kurang berapa hah?

  107. sariza

    as’kum..saya nak ke bandung ngn jakarta..4 hari 3 malam…flight turun kat bandung..balik kl naik kat jakarta..erm camne nak dptkan supir yek..ngn hotel yang murah2 sikit..saya pergi seramai 11 org..22-25 januari 2010..tmpt yang boleh dilawati kat mane ek…

    • hai sariza! saya rahmat berasal dari Malaysia. saya punya travel agency di Bandung. mungkin boleh contact saya untuk berunding untuk seluruh pakej. insyaallah saya akan berikan harga yang murah. tel. num. 012-797 0810 / 013-777 2128. tq!

    • Bella75

      nak guna khidmat transport/supir di bandung @ jakarta leh call terus ke bandung berurusan dengan tunang bella di bandung, transport iwan harga dah termasuk sewa kereta, supir (tour guide), petrol, tol & parking

      Jakarta/Bandung – Kereta Avp Suzuki & Avanza
      Rp700 ribu/hari (all in)

      Bandung/Puncak – Kereta Avp Suzuki & Avanza
      Rp800 ribu/hari (all in) – 12 jam

      Jakarta City Tour – Kereta Avp Suzuki & Avanza
      Rp550 ribu/hari (all in) – 12 jam

      Bandung City Tour – Kereta Avp Suzuki & Avanza
      Rp400 ribu/hari (all in) – 12 jam

      Tel : +6281221401090 (iwan, bandung indonesia)
      email : setiawantrans@gmail.com

      iwan juga menguruskan group dari kecil sampai ke group seramai 40 orang

      Untuk kereta Innova, Pregio, Elip & Bas juga ada untuk tempahan

  108. kristal

    hi,

    i find ur blog pretty informative…my fren and i will be going to bandung next week…i’d like to contact ibu pipi for the transport assistance…hope u wont mind…

    btw, how much exactly is the rate for car rental plus driver in bandung per day? pls quote in RM…

    hope to hear from u soon…thanks

  109. ariefsaid

    sariza: pls refer this link https://ariefsaid.wordpress.com/2009/05/28/tentative-itenary-kalau-anda-ke-jakarta-ke-bandung/

    kristal : +628164200479 rate dalam RM100 per day

  110. Hye Arief,

    I’m going to Jakarta-Bandung on February 2010 with 13 pax.

    1)Boleh saya tahu hotel yang sesuai utk big family, pada harga yg rendah dan berdekatan dgn airport Jakarta

    2)Boleh saya tahu hotel di Bandung yang sesuai utk big family, pada harga yg rendah dan berdekatan dgn PVJ, FOs

    3)Di Bandung, dimana saya boleh beli sneakers or branded sports shoes?

    thanx in advance!

    • hai arian! saya rahmat dari malaysia ada travel agency di bandung. untuk arrangement sepenuhnya boleh contact saya. 012-797 0810 / 013-777 2128. tq very much to mr. arif! kerana memberi peluang saya peluang menumpang di laman web ini.

  111. Jan

    Salam

    Saya dan family akan ke indon dan akan kontek number ibu pipi..dan harap2 dia dapat tolong.

    Cuma nak tanya..ada pengalaman ke bandung dalam bulan Disember tak…kebarangkalian cuaca masalah utama.

    Terima Kasih info u amat membantu kami sekeluarga memandangkan ia adalah first time ke sana

  112. ariefsaid

    salam jan
    sila sms +628164200479 – ibu pipi……
    cuaca lebih kurang mcm di kuala lumpur…
    tapi dingin sedikit..

  113. Allow pa arief…

    boleh titip informasi ya disini? :)
    kalau kebetulan datang ke bandung dengan family, dan butuh tempat menginap yang nyaman (bukan hotel), aku ada tempat yang bagus. letaknya di Buahbatu (dekat burangrang dll).

    informasi lengkap bisa dilihat di www[dot]rumahdyandra[dot]com.

    Thanks ya pa arief… kalau ke bandung kabar2in aku ya.

  114. ariefsaid

    beres kang yudha!

    • azmi

      saya bercadang ke Jakarta / Bandung 4D3N.
      2 dewasa 2 kanak-kanak.
      Flight Depacture 21/10/2011-9.50am ( KL ). Return 24/10/2011- 14.50pm ( Jakarta )
      Saya perlukan hotel 1 kamar dan 1 extra bed ( 3* hotel ) ,transport termasuk driver,makan sendiri.Mohon sediakan itenary dan jumlah semua kos dalam Ringgit malaysia untuk 4D3N.
      Nombor telefon untuk dihubungi pihak disana.
      sekian terima kasih

  115. nadzri m yusof (KL)

    Sewa Mobil dibandung mungkin boleh singgah disina (cadangan)

    http://www.zafiracar.com/

    http://rental.total.or.id/

    Hope its help.
    Thanks

  116. kalau ada sape2 nak pergi jakarta dan bandung bole la email saya: rbenmajid69@yahoo.com atau tel saya: 012-797 0810/ 013-777 2128 saya sering menguruskan dari group keluarga yg kecil hingga group seramai 120 orang yg pernah saya aturkan,saya telah pengalaman selama 8tahun di Jakarta dan Bandung. InsyALLAH saya akan berikan perkhidmatan seberapa baik dan semurah yang munkin dari hotel,pengangkutan,tour guide,tempat2 lawatan,tempat makanan tempatan,group golf,tempat2 shooping dan segala tempat yg ingin dilawati… Blog:www.rbenmajid.blogspot.com

  117. http://www.rbenmajid.blogspot.com kalau nak lihat gambar sekitar Bandung dan Jakarta.

  118. Bella75

    tunang bella di Bandung ada urus transport & booking hotel Jakarta & Bandung. Kalu untuk kereta Apv Suzuki & Toyota Avanza di bandung city sahaja cuma Rp400 ribu/sehari (12 jam) sahaja dah termasuk kereta, supir, tol & parking.
    Kalu ade sesape nak guna khidmat tunang bella leh la call @ sma dia terus.

    Iwan, bandung : +6281221401090
    nak email pun leh : setiawantrans@gamil.com
    nak call @ sms bella pun boleh
    Tel : 0173029722

  119. Shiraj

    First sekali many thanks to arifsaid kerana blog ni amat berguna buat kami sekeluarga.
    Minggu lepas kami sekeluarga menggunakan khidmat ibu fifi ternyata ibu fifi amat bagus orangnya.Mula-mula kami hendak menginap di hotel karmila tapi penuh,ibu fifi telah menyediakan guest housenya sendiri (homestay).bayaran amat berpatutan 700 ribu 1 malam.Kalau anda ingin menggunakan khidmat ibu fifi dan pak aziz sila ke web sitenya Tiga Nur Bandung.Anda boleh skype dengan ibu fifi.Kalau tak faham bahasa indon boleh cakap inggeris sebab ibu fifi ni belajar di London.

  120. sha

    Dear En. Arief,

    Saya dapati blog en. arief sgt bagus dan banyak membantu. Justeru itu, saya perlukan bantuan en. arief memandangkan saya dan kawan2 (4 org termasuk saya) akan ke bandung pada 29/1/2010 – 2/2/2010 (5D4N). Boleh tak, en. arief berikan cadangan tentang :

    1) hotel pada harga yang berpatutan dan bagus
    2) cadangan ground handling (termasuk driver + sewa kereta)
    3) tempat2 menarik utk dilawati

  121. intan

    salam arief,sy intan dr kl n i.Allah akan g bandung 27 jan..so far xde book any hotel and car..flight dr kl-jkrta.ktorg plan nak trus g bandung..blh tlg suggest mpv include supir and hotel tak??ktorg ada 8 org.kalo blh nak yang murah and selesa.thnks..rply asap

  122. Asna

    salam arief,sy asna dr kl kami akan ke bandung 7 -10 feb..so far masih belum book any hotel and car..flight dr kl-bandung..blh tlg suggest mpv include driver and hotel tak??kami ada 7 dewasa, 3 kanak2. harga yang berpatutan and selesa.thnks..

  123. ariefsaid

    asna

    1) hotel pada harga yang berpatutan dan bagus

    - utk hotel..bole try hotel utari/karmila/royal dago…hotel cemerlang/kartika juga harga agak berpatutan…
    kalau bajet traveller bolehlah ke hotel2 seperti hotel riau atau hotel bukit dago..
    atau Pak Yudha +6285846568811 http://www.rumahdyandra.com

    2) cadangan ground handling (termasuk driver + sewa kereta) sila call ibu pipi +628164200479

    3) tempat2 menarik utk dilawati
    sila rujuk – https://ariefsaid.wordpress.com/2009/05/28/tentative-itenary-kalau-anda-ke-jakarta-ke-bandung/

  124. Bella75

    Transport & booking hotel Jakarta & Bandung. Kalu untuk kereta Apv Suzuki & Toyota Avanza di bandung city sahaja termasuk gi tangkuban prahu/hot spring & restoran kampung daun cuma Rp400 ribu/sehari (12 jam) sahaja dah termasuk kereta, supir, petrol, tol & parking.
    Kalu ade sesape nak guna khidmat tunang bella leh la call @ sma dia terus.

    Iwan, bandung : +6281221401090
    nak email pun leh : setiawantrans@gamil.com
    nak call @ sms bella pun boleh
    Tel : 0173029722

  125. Nora

    Salam Areif, saya dan kawan2 akan ke Jakarta-Bandung next week..1st time..kami mencari hotel budget di jakarta (dkt dgn tanah abang & stesen ketepi utk ke Bandung) & bandung kawan dh booking Hotel Karmila…saya nak tye ..kami plan untuk bersoping ..bagaimana dgn kastam indonesia & malaysia ye…? ada info yg leh bantu kami..
    terima kasih.

  126. Szubai

    Salam,

    saya akan ke bandung pada 22 april 2010 to 25 april 2010 seramai 4dewasa + 5 kanak2….ini pertama kali saya pergi ke sane…boleh saya dapatkan hotel atau apartment + transport rental (dgn supir) + round trip to tempat menark..kalo boleh termasuk makan….budget saya yg biasa2 sahaja..

    Terima kasih.
    *****************
    Siti Zuabaidah Anwar
    szubai@yahoo.com

    • Bella75

      Siti

      Untuk 4 dewasa 5 kanak2 elok ambik kereta Kia Pregio. Harga All in (Sewa Kereta/Upah Supir/Petrol/Parking) untuk 13 jam perday termasuk pergi melawat ke Tangkuban Prahu, Hot Spring Sari Ater & Ladang Stawbery, Restoran Kampung Daun = Rp 650 ribu

      Antara hotel yg murah, selesa, bersih, berdepan dengan Restoran dan kedai makan.

      Hotel Ardellia
      Weekday Weekend
      Standard A Rp190 ribu Rp225 ribu
      Standard B Rp220 ribu Rp250 ribu
      Standard C Rp240 ribu Rp265 ribu
      Superior Rp255 ribu Rp275 ribu
      Deluxe Rp290 ribu Rp310 ribu
      Family Room Rp330 ribu Rp350 ribu

      Kalu nak guna khidmat tunang bella leh la call @ sma dia terus tanpa menggunakan egen tengah

      Iwan, bandung : +6281221401090
      nak email pun leh : setiawantrans@gamil.com

      nak call @ sms bella pun boleh
      Tel : 0173029722

  127. Bella75

    Khidmat Transport & Booking hotel – Bandung/Puncak/Jakarta

    Pakage Transport All In (Sewa Kereta/Supir/Tour Guide/Petrol/Parking/Tol)
    Kereta : Apv Suzuki & Toyota Avanza
    1) Bandung City (12 jam) = Rp400 ribu/perday
    2) Jakarta/Bandung = Rp700 ribu/perday
    Ada juga menyediakan kereta : Toyota Innova, Kia Pregio, Isuzu Elip (Coster) & Bus

    Kalu ade sesape nak guna khidmat tunang bella leh la call @ sma dia terus tanpa menggunakan egen tengah

    Iwan, bandung : +6281221401090
    nak email pun leh : setiawantrans@gamil.com
    nak call @ sms bella pun boleh
    Tel : 0173029722

  128. Bella75

    Hotel yg murah dan selesa sgt bella rekomen :-

    Ardellia Hotel
    Unik Hotel
    Progo Hotel
    Karmila Hotel

    kalu ade sesiapa yg nak mintak booking hotel iwan leh bokingkan, just bagitau nama, date & bilik apa, pembayaran dibuat di hotel semasa check in
    Untuk transport pembayaran di bandung dengan iwan.

  129. Niza

    Salam Arief,

    Saya and family akan ke jakarta-bandung pd 7/4/10 – 10/4/10. Sampai kat jakarta around kul 3.30pm. So, 1st plan nak bermlm kat rumah saudara kat jakarta, then the next day baru bertolak ke bandung.

    boleh ke supir yg arief cadangkan tu pick up we all kat jakarta and terus ke bandung ?

    waktu balik plak, flight dr jakarta to kl. so, boleh ke supir ibu pipi hantar dari bandung to jakarta airport ? Flight dr jakarta-kl kul 5.15pm.

    Nak book hotel karmila tu thru call @ internet booking ?

  130. Niza

    Salam Arief,

    Saya and family akan ke jakarta-bandung pd 7/4/10 – 10/4/10. Sampai kat jakarta around kul 3.30pm. So, 1st plan nak bermlm kat rumah saudara kat jakarta, then the next day baru bertolak ke bandung.

    boleh ke supir yg arief cadangkan tu pick up we all kat jakarta and terus ke bandung ?

    waktu balik plak, flight dr jakarta to kl. so, boleh ke supir ibu pipi hantar dari bandung to jakarta airport ? Flight dr jakarta-kl kul 5.15pm.

  131. call aja kak aina/car rental bandung
    0172262458
    teh_cumi@yahoo.co.uk

  132. Bella75

    Car Rental for City Tour in Bandung & Jakarta
    Transport Pakage (All In) : Car Rental/Driver(Supir)/Petrol/Tol/Parking
    Any Booking Please call @ sms :
    +6281221401090 (Iwan, Bandung, Indonesia)
    or email : setiawantrans@gmail.com
    or call @ sms : 017 3029722 (Bella, Cheras, Selangor)

    • Iwan Setiawan

      Car Rental for City Tour in Bandung & Jakarta
      Transport Pakage (All In) : Car Rental/Driver(Supir)/Petrol/Tol/Parking
      Any Booking Please call @ sms :
      +6281221401090 (Iwan, Bandung, Indonesia)
      or email : setiawantransport@gmail.com
      or call @ sms : 017 3029722 (Bella, Cheras, Selangor)

  133. syasya

    salam

    saya tengah survey hotel budget kat bandung sebab saya akan ke sana hujung bulan ni. saya perlukan hotel yang murah sahaja.

    kalau ada sesiapa boleh membantu, sila emel ke saya

    syasya.chenta@gmail.com

    kalau boleh, bagi rates sekali dalam Ringgit Malaysia. Terima kasih

  134. HAJI AHMAD

    Salam, En. Arif
    Saya akan ke Jakarta.. nak minta en. ARif Suggest hotel budget kat jakarta.. yg berdekatan dengan tanah abang…. saya ke sana 2 hari je… saje bawa family jalan2. Boleh suggest tempat2 yg dapat kami boleh pergi dalam masa dua hari. Family saya 4 orang (termasuk 2 anak -8 tahun dan 3 tahun). Harap encik arif dapat bantu..
    Terima kasih

  135. Fiz

    Boleh tak sesiapa di sini yang boleh review sikit condition n gambar guest house ibu pipi?sebb saya tgk harga nya berpatutan

  136. Bella75

    Best Offer

    Pakage Bandung City 3 hari 2 malam
    RM300/pax (min. 8 orang)
    (Hotel/Transport/Meal -B’fast, Lunch,Dinner)

    Antara Hotel : Unik Hotel, Ardellia Hotel, Progo Hotel, Orange Homas (1 bilik untuk 2 orang)

    Any Booking Please call @ sms :
    017 3029722 – Bella
    or email : setiawantrans@gmail.com

    • azam

      i nak ke jakarta – bandung pada 1/7/2011 sehingga 4/7/2011. Boleh beri cadangan lokasi utk melawat, shopping di jakarta dan bandung.
      Kalau ada contact supir lg bagus serta kosnya skali.
      2 dewasa, 3 kanak2.

      tq

  137. Saifulrs

    Salam En Arieff,

    Akan ke Jkt & Bdo pd bln Nov 2010 nie..just nak tau the best mode of trspt Jkt-Bdo utk 4 dewasa + 6 knk2 dan brape ratenye..tq

  138. Saifulrs

    Salam En Arieff,

    nak tau the best mode of trspt for Jkt-Bdo utk 4 dws + 6 knk2..brape ratenye..tq

  139. iken

    Salam…nak tumpang tanya, En Arif ada suggested budget hotel di area mangga dua. Plan nak ke sana pada bulan Oktober nanti.TQ

  140. Bella75

    1) Pakage : 3 day 2 nite (Full Arrangement)

    Pakage : Hotel, Transport, Tiket Masuk Wisata,& Meal (B’fast, Lunch & Dinner)
    RM350.00/pax (bil. 4 org ke atas)

    2) Pakage : 4 day 3 nite (Full Arrangement)

    Pakage : Hotel, Transport, Tiket Masuk Wisata & Meal (B’fast, Lunch & Dinner)
    RM450.00/pax (bil. 4 org keatas)

    Penginapan : Unik Hotel, Ardellia Hotel, Progo Hotel, Guntur Hotel, Orange Homas (1 bilik 2 orang)
    Transport : Avp Suzuki, Avanza, Kia Pregio, Isuzu Elp (Coster) & Bas.
    Tiket Masuk Wisata : Tangkuban Prahu, Hot Spring Sari Ater & Ladang Stawberry
    Meal : B’fast at Hotel, Lunch & Dinner at Restoran

    Pakage Tidak termasuk : 1) Tiket Flight Pergi & Balik
    2) Airport Tax
    3) Duit Shoping hehehehehe

    Jika group yg lebih ramai harga boleh bincang.

    For Information plz call/sms : 017 3029722 (Bella)
    @ email : setiawantrans@gmail.com

  141. ZULINDA

    Salam, En. Arif
    Saya akan ke Jakarta pada 22/10/2010-25/10/2010 (4 hari 3 mlm) Nak minta en. ARif
    1) Suggest hotel budget kat jakarta.. yg berdekatan dengan tanah abang….
    2)Boleh suggest tempat2 yg dapat kami boleh pergi dalam masa 4 hari 3 mlm.
    3) Family saya 8 orang dan 2 org kanak2 (5 & 4 tahun).
    4) Saya juga ingin mencari supir yg murah di Jakarta.
    Harap encik arif dapat bantu..
    Terima kasih

    Reply

  142. ZULINDA

    Salam, En. Arif
    Saya akan ke Jakarta.. nak minta en. ARif Suggest 1) hotel budget kat jakarta.. yg berdekatan dengan tanah abang…. utk 4 hari 3 mlm
    2) Boleh suggest tempat2 yg dapat kami boleh pergi dalam masa dua hari.
    3) Family saya 8 orang dewasa dan 2 kanak22 (5 & 4 tahun)
    4) Saya juga ingin mencari supir di Jakarta yg murah
    Harap encik arif dapat bantu..
    Terima kasih

    Reply

  143. Iwan

    Saya Iwan Sunandar, dari Bandar Bandung, menyediakan service transportation pakage All In (Sewa Kereta, Upah Supir (Driver), Petrol, Parking & Tol) dan booking hotel (atas permintaan) untuk pelancong di Bandung, Jakarta & Puncak. Selain untuk shopping, Bandung, Jakarta & Puncak juga terkenal dengan tempat-tempat sightseeing yang indah dan wisata makanan yang sedap dengan harga yang sangat reasonable.
    For further info, please contact me at email / facebook : setiawantrans@gmail.com
    & sms/call : +6281221401090 or can sms/call at : 0173029722 (Bella, Cheras, Selangor)

    Company Travel Agen iwan 100% milik orang ISLAM

    • Iwan Setiawan

      Saya Iwan Sunandar, dari Bandar Bandung, menyediakan service transportation pakage All In (Sewa Kereta, Upah Supir (Driver), Petrol, Parking & Tol) dan booking hotel (atas permintaan) untuk pelancong di Bandung, Jakarta & Puncak. Selain untuk shopping, Bandung, Jakarta & Puncak juga terkenal dengan tempat-tempat sightseeing yang indah dan wisata makanan yang sedap dengan harga yang sangat reasonable.
      For further info, please contact me at

      email : setiawantransport@gmail.com

      add facebook : setiawantrans@gmail.com

      & sms/call : +6281221401090 or can sms/call at : 0173029722 (Bella, Cheras, Selangor)

      Company Travel Agen iwan 100% milik orang ISLAM

    • Bella75

      email baru iwan : setiawantransport@gmail.com

      email setiawantrans@gmail sudah tidak digunapakai

  144. mas

    salam, saya nk mntk tolong…sy pln nak g bndg dec ni…3 dewasa 2 knk2(5 n 3 thn) …kalu bleh nk tahu:-
    1. hotel apa yg sng untk g shppg? n brp bajet semlm?
    2. Brp sewa keta sehari siap ngn pmndu plncg?
    3. ok tak kalu g jln jakarta slps g bndg? ke bndg dl?
    4. agak2 brpa bajet ek untk 5 hr?
    tolong yer,teringin sgt nk g sana..

  145. moichan

    saya pun nak tanya benda sama macam mas jugak..

    1) hotel yang bajet n senang duk dalam bandar.?
    2) sewa supir n kereta untuk sehari suntuk or ke bandung brp?
    3) perjalanan ke bandung brp lama?
    4) bajet untuk remaja mcm sy ke sana brp? tuk 4hr 3mlm

  146. rino

    salam..
    saya nak tau saya akn bercuti ke jakarta 9/10-11/10.
    group kami dlm 7 org..
    kami bercadang nak duduk hotel travelers atau spark..berapa rate skrg..
    yg paling penting..perkhidmatan supir yg disediakan..adakah untuk ke bandung..atau kawasan jakarta sahaja..harap dapat bantu k..
    salam..

  147. faizal

    saya soalan yang same juga

  148. aida

    Salam,

    Saya akan ke jakarta pada 22-24 oct ni, 3hari 2 mlm. flight smpai ke jakarta 8.00a.m, masa agak terhad jd bercadang terus kebandung dan menginap di Utari hotel, plan saya hari pertama aktiviti pergi shopping ke FO & pasar baru smpai ke mlm, hari kedua pagi ke tangkuban perahu, tgahari checkout dan terus ke tanah abg jakarta utk shopping smpai mlm, mlm check in di hotel ibis mangga dua.hari ketiga shopping di mangga dua dan check out tengah hari ke airprt..flight pukul 2.50p.m..nak tanya pendapat cik arif transport apa yg sesuai..adakah saya perlukan supir atau ambil taxi shj..kami hanya pergi 3org dewasa..dan hari kedua utk te tengkuban perahu-tanah abg-mangga dua(check in), kalau guna supir berapa harga..sempat tak aktiviti hari kedua tu smpai kemalam.tanah abg biasa tutup pukul berapa? dgn mangga dua berpa jam, jauh ke dkt..?skrg ni dgr2 hujan dan banjir di indonesia, juga ada rusuhan di jakarta, tempat2 yg saya plan nak pergi ni rasa2 selamat tak..?bimbang juga , tak tahu keadaan disana bgmana lg pun first time nak pergi ni dan semua perempuan..harap dpat membantu..terima kasih

  149. Iwan Setiawan

    Saya Iwan Sunandar, dari Bandar Bandung, menyediakan service transportation pakage All In (Sewa Kereta, Upah Supir (Driver), Petrol, Parking & Tol) dan booking hotel (atas permintaan) untuk pelancong di Bandung, Jakarta & Puncak. Selain untuk shopping, Bandung, Jakarta & Puncak juga terkenal dengan tempat-tempat sightseeing yang indah dan wisata makanan yang sedap dengan harga yang sangat reasonable.
    For further info, please contact me at
    email : setiawantransport@gmail.com
    & sms/call : +6281221401090 or can sms/call at : 0173029722 (Bella, Cheras, Selangor)

  150. Iwan Setiawan

    segala pertanyaan sila email di setiawantransport@gmail.com

    ini kerana email yang setiawantran@gmail.com udah tidak boleh dibuka.

  151. Iwan Setiawan

    segala pertanyaan berkenaan transport & hotel di Bandung & Jakarta sila email di :-

    setiawantransport@gmail.com

    ini kerana email iwan yang setiawantran@gmail.com udah tidak boleh dibuka. Maaf ya atas masaalah ini.

  152. Bella75

    Car Rental for City Tour in Bandung & Jakarta
    Transport Pakage (All In) : Car Rental/Driver(Supir)/Petrol/Tol/Parking

    Any Booking Please

    call @ sms : +6281221401090 (Iwan, Bandung, Indonesia)
    email : setiawantransport@gmail.com

    or call @ sms : 017 3029722 (Bella, Cheras, Selangor)

  153. indocafe

    kak aina from bangi 017 2262 458
    teh_cumi@yahoo.co.uk
    thank u for your car rental in jakarta & bandung
    l am looking forward for your excellent service
    bye kak aina

  154. haziz anuar

    salam…
    i akan g jakrta – bandung awl jan 20jan – 23 jan ) depan 4h3m..so can u give me tips for hotel (bajet je ) + tmpt mkn + soping…pergi 3 org je so kira backpackers la..nak jln2 + soping..free & easy…public transport dr airport – bandung ?? bus ok x??
    pls hlp me..TQ

  155. ct

    Salam,

    Saya ada pertanyaan disini. Kami sekeluarga seramai 8 org akan ke Bandung pada 22-25/1/2011.. First time visit. Kami mendapat quatation untuk penginapan & transport (tidak termasuk meal) sepanjang di sana sebanyak RM 1,900.00. Pada pendapat anda adakah cost ini reasonable or mahal?Apakah cadangan anda (tempat penginapan, supir)? Sekian terima kasih

  156. ct

    sorry, silap bukan RM1,900 tapi RM2,960…

  157. sabaya

    iwan,
    i nak booking your supir + car utk tour di bandung . i pergi feb 11, 2011 – 15 feb 2011. what is the next step?

  158. Bella75

    Car Rental for City Tour in Bandung & Jakarta
    Transport Pakage (All In) : Car Rental/Driver(Supir)/Petrol/Tol/Parking
    Any Booking Please
    call @ sms : +6281221401090 (Iwan, Bandung, Indonesia)
    email : setiawantransport@gmail.com
    or call @ sms : 017 3029722 (Bella, Cheras, Selangor)

  159. Imah Man

    Salam En. Arieff

    Kakak dan keluarga kesemuanya 6 orang akan ke Bandung untuk 4 hari 3 malam pada 2 to 5/4/11 berhinap di Orange House.

    Kakak harap En. Arieff tolong dapat kan kereta sewa yang harga berpatutan.

    Satu lagi Orange House itu dekat tak dengan shopping complex.

    Thank you very much

  160. Bella75

    Car Rental for City Tour in Bandung & Jakarta
    Transport Pakage (All In) : Car Rental/Driver(Supir)/Petrol/Tol/Parking
    Any Booking Please
    call @ sms : +6281221401090 (Iwan, Bandung, Indonesia)
    email : setiawantransport@gmail.com
    or call @ sms : 017 3029722 (Bella, Cheras, Selangor)

  161. salam….

    saya akma,

    Saya akan ke bandung dan seterusnya akan ke Jakarta.. nak minta en. iwan Suggest

    1) hotel budget kat sana.. yg berdekatan dengan tempat-tempat yang senang untuk shopping…. utk 5 hari 4 mlm

    2) Boleh suggest tempat2 yg dapat kami boleh pergi sepanjang percutian kitorng…

    3) group saya 9 orang dewasa

    4) Saya juga ingin mencari supir di sana yg murah

    Harap encik iwan dapat bantu.. minta en iwan reply secepat yg mungkin…

    walaupun trip ktorng pd 26hb 12… tp senang nk budget…

    Terima kasih

    • normala

      Salam Akma..

      Saya baru ja balik dr bandung..best sgt ..supirnya pun baik..tunggu kita 24jam..namanya pak Endang..apa2 info bleh lawat Facebook Endang Prabutrans..
      PRABUtrans Tour & Travel Bandung-Indonesia.
      Melayani Perkhidmatan :
      1.Tempahan Hotel
      2.Tempahan Transport
      3.Packages Tour City
      Hubungi : +6281322339700
      Semoga info yang saya bg nie berguna utk Akma dan family..slamat bercuti..
      Wassalam..p/s cakap kwn pak zaidi yg dia bawa awal june 2011 yg lalu..
      Rgds,
      Normala

  162. Sakelah

    Hi Arief,
    Saya dari Singapore dan akan melawat Jakarta/Bandung dan Puncak June ini. Boleh tak you kasi I contact mane2 pak supir yang you tahu dan boleh dipercayai untuk bawak I dan family jalan2 kat bandung ni..
    Salam

  163. ariefsaid

    salam sakelah

    u boleh call +6285222999268 pak danny…ckp u kawan pak syaiful

  164. Imah-Man

    Bella & Iwan

    Thank you for your services in Bandung recently

    Hope to see you next year for my 3rd trip

    Imah-man

  165. AS

    Hai
    Saya akan ke Jakarta 23 feb 2012, sampai Jakarta dalam pukul 3.00 ptg
    Saya bercadang nak ke Bandung terus,
    Saya ingat nak dapatkan Supir yang boleh tunggu di Airport Jakarta untuk bawa kami ke Bandung.
    Selalunya berapa dia punya kos ??
    Saya rasa lagi murah kalau kita naik bus kan.
    Berapa kos untuk supir yang bawa kita jalan-jalan sekitar Bandung?
    Saya juga nak tahu berapa kos hotel Royal Dago semalam?

    Harap dapat membantu saya.
    Mohon di runding harganya ya
    Terima kasih

    email saya : asthmara@gmail.com

  166. Ramlee Sulaiman

    Salam En. Arief, saya dan family akan ke Jakarta pada Sabtu 21 May ini, 3 dewasa, 2 kanak-kanak umur 3 tahun dan 1 setengah tahun. Kami dah booking hotel di Bandung i.e Majesty hotel. Flight kami dari KK, Sabah pukul 5.10pm dah ETA di Jakarta jam 6.50pm. Haruskah saya bermalam di Jakarta dulu atau boleh terus ke Bandung bila sampai nanti.? Kawan2 ramai yang suggest naik keretapi ke Bandung. Tapi adakah keretapi ke Bandung sebelah malam? Boleh En. Arief bagi cadangan. kami ada ke sana dari 21 may hingga 26 May 2011. Pada hari kami balik ke Malaysia tu, pukul berapa harus kami bertolak dari Bandung untuk kejar flight kul 7.20pm di jakarta? Appreciate your advice. Thanks in advance.

  167. ariefsaid

    maaf en ramlee, saya berada diluar negara dan tidak sempat utk reply dalam masa yg sepatutnya.

    salam as

    kalau u ramai…lebih murah sewa van..cost dalam rp650k…

  168. zaleha hassan

    assalamualaikum arief…kalau ke surabaya ada termasuk dalam list ini juga ke??supir itu boleh ke surabaya juga ke??saya ingat nak ke surabaya bulan 2 ni..cuma supir tak tahu nak ambil macam mana…harap boleh bantu..terima kasih

  169. razak

    assalamualaikum arief & teman2, saya dan keluarga dari singapore seramai 8 orang merancang untok melancung/shopping ke jakarta puncak & bandung pada tanggal Dec ini, minta bantuan untok mendapatkan/recommendation transportation berserta drivernya dan juga penginapan di jakarta utk 1mlm dan juga dibandung (budget hotel or apartment -3 bilek) untok kemudahan (8 org) kami sekeluarga bergerak bersama, upon arrival & menginap di jakarta utk 1 mlm dan hari berikutnya berjalan /leisure disekitaran puncak & bandung dan berangkat pulang pula dari bandung. Harap ada pihak yg sudi bantu kami dlm percutian ini.
    sekian terima kaseh

  170. pn.khadijah

    asslmkm.saya akann ke bandung pd 28/11/11,flight dr kl jam 3.30petang..balik pd 1.12.11..flight jam 12,00tengah hari…seramai 7 orang..2 orang kanak2 berumur 12 tahun dan 13 tahun..ingin cadangan hotel atau homestay yang berpatutan(..kami adalah 2 family.) mau supir yg ok harga dan servis..dan mau hotel or homestay yang dekat dengan tempat soping dan makan yang best..nak tanya..anak saya nak ke trans tema bandung universal..jauh tak..mahal ke tiketnya..boleh tak berikan nama supir dan no.telefon or emailnya

    • pn.normala

      Assalam pn.khatijah..
      Try call direct to pak endang,insya-allah akn dpt hrga yg lbh murah..saya n family dh guna khidmat dia..al-hamdulilah puas ati sgt..

      PRABUtrans Tour & Travel Bandung-Indonesia.
      Melayani Perkhidmatan :
      1.Tempahan Hotel
      2.Tempahan Transport
      3.Packages Tour City
      Hubungi : +6281322339700
      Semoga info yang saya bg nie berguna utk puan dan family..slamat bercuti..
      Wassalam..p/s cakap kwn pak zaidi yg dia bawa awal june 2011 yg lalu..

      Rgds,
      pn.normala

      • Imah-Man

        Puan Kadijah

        Kalau nak shopping kena hati2, kita kena menawar serendah nya. Saya syorkan ke kedai Suci Jaya Textile & Kebaya Centre kerana harga2 nya berpatutan

        Selamat bershopping

        Rgds.
        Shima

  171. Bella75

    SETIAWANTRANS GROUP
    Tour & Travel | Car Rental | Hotel Reservation | Golf Pakage | Bandung/Jakarta Shopping & Vacation Tour Package

    Khidmat Transport (car rental) & Supir Di Bandung/Jakarta :-

    Tel : +6281221401090 (Iwan Setiawan, Bandung Indonesia)
    Tel : 0173029722 (Bella, Selangor Malaysia)
    Email iwan : setiawantransport@gmail.com
    Facebook iwan : setiawantrans@gmail.com
    Website : http://www.setiawantransport.com

    Kereta : Apv Suzuki, Toyota Avanza, Toyota Innova, Kia Pregio, Isuzu Elf (Coster) & Bas
    (Transport Pakage All In : Sewa Kereta / Supir / Tour Guide / Petrol / Parking / Tol)
    Hotel : Untuk booking hotel juga boleh, free service dr iwan jika booking sekali dgn transport, just bgtau nak hotel apa @ iwan akan bagi cadangan hotel.

    PROGRAM – FREE & EZEY

    Company travel agent dr. Bandung terus menerus, 100% milik orang ISLAM.
    Dari Pengurusan & Supir di Bandung semua org ISLAM berketurunan SUNDA.

  172. iezwan iesnordin

    salam..saya mahu tau harga transportation all in dr jakarta ke bandung. kereta toyota innova..bermalam 1 malam di bandung dan pulang semula ke jakarta keesokan harinya (sebelah petang). berapa harga ye? kalu nak minta ambil di airport jakarta berapa tambahan harga ye? tarikh pergi ke jakarta- bandung 30 mei 2012. tq very much…

  173. fadli

    Salam, kalau dtg bandung lg contact sy leh untuk rental car :)

    Ni lebih kurang macam ni : (Centre kereta di Bandung)

    DALAM KOTA = Rp350 000(supir+ mobil) Kalau plus minyak+parkir (Letak je la dulu dalam Rp30k parkir, minyak = Rp 70k). Tempat2 seperti FO dago, Riau, Pasar baru. Jadi total ALL IN kereta Rp450-500k (RM161-179) UNTUK tempoh 15 jam. Dikasi extra 2 jam.

    Tangkuban perahu lain sket sebab jauh makan minyak lebih = Rp 350 000 (supir+ mobil) Kalau plus minyak+parkir (Letak je la dulu dalam Rp30k parkir, minyak = Rp 100k). Jadi total ALL IN kereta Rp500-550k (RM179-196) UNTUK tempoh 15 jam. Dikasi extra 2 jam.

    LUAR KOTA(Jakarta/bogor/puncak/kawah putih) = Rp 400 000 (supir+ mobil) Kalau plus minyak+parkir (Letak je la dulu dalam Rp50k parkir, minyak = Rp 150k, Toll = Rp120k). Jadi total ALL IN kereta Rp700-750k (RM250-268) UNTUK tempoh 15 jam. Dikasi extra 2 jam.

    EXTRA 1 JAM = RM10

    parisvanjawa@yahoo.com

  174. ain

    kak..sy nak tye..if kite beli barang banyak..contoh telekung 15 pasang,kain2 around 20 pasang..kene tahan ke kt kastam nnti..

  175. uwat

    Pak Uwat no hp +6285221722667
    +6281220222727 supir pelancong bandung & jakarta

  176. FYI NEED DRIVER IN BANDUNG?

    RENTAL CAR IN BANDUNG NEW AVANZA 2013
    1 CAR FOR 6-7 PEOPLE

    DOWN TOWN AND SHOPPING PLACES : RP 400.000 / 122 RM / USD 40
    INCLUSIVE:
    > 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
    > PLUS TIP DRIVER
    > PLUS BBM / PETROL
    > PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT ( SAME DAY TOUR )
    > PLUS PARKING TAX
    > DOWN TOWN ( PASAR BARU, FACTORY OUTLET , DAGO STREET + RIAU STREET)
    > EXCLUSIVE TOUR ENTRANCE + MEALS

    LEMBANG AREA : RP 500.000 / 167 RM / USD 50
    INCLUDE:
    > 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
    > PLUS TIP DRIVER
    > PLUS BBM / PETROL
    > PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT ( SAME DAY TOUR )
    > PLUS PARKING TAX
    > DOWN TOWN + LEMBANG AREA ( FLOATING MARKET, SARI ATER, TANGKUBAN PERAHU)
    > EXCLUSIVE TOUR ENTRANCE + MEALS

    CIWIDEY AREA : RP 600.000 / 182 RM / USD 60
    INCLUDE:
    > 24 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
    > PLUS TIP DRIVER
    > PLUS BBM/ PETROL
    > PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT ( SAME DAY TOUR )
    > PLUS PARKING TAX
    > PLUS TOL / HIGHWAY TAX
    > DOWN TOWN + CIWIDEY ( KEBUN STRAWBERRY, KAWAH PUTIH )
    > EXCLUSIVE TOUR ENTRANCE + MEALS

    GARUT AREA : RP 700.000 / 213 RM / USD 70
    INCLUDE:
    > 24 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
    > PLUS TIP DRIVER
    > PLUS BBM/ MINYAK
    > PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT ( SAME DAY TOUR )
    > PLUS PARKING TAX
    > PLUS TOL / HIGHWAY TAX
    > DOWN TOWN + GARUT ( KAMPUNG SAMPIREUN, ASEP STROBERI )
    > EXCLUSIVE TOUR ENTRANCE + MEALS

    DROP OFF JAKARTA – BANDUNG : RP 700.000 / 213 RM / USD 70
    INCLUDE:
    > 24 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
    > PLUS TIP DRIVER
    > PLUS BBM/ MINYAK
    > PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT ( SAME DAY TOUR )
    > PLUS PARKING TAX
    > PLUS TOL / HIGHWAY TAX
    > EXCLUSIVE TOUR ENTRANCE + MEALS

    CALL OR TEXT : +62 8213 97 313 88
    whatsapp : +62 8213 97 313 88
    ym : adriani_ku@yahoo.com
    email : adrianiku@gmail.com
    web :http://sopirdibandung.blogspot.com
    PIN BB : 28914414 / aul
    facebook : adriani_ku@yahoo.com
    twitter : @supirbandung
    cp : aulia

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s