Laman Web Keluarga Sufiah

hhhmmm adik lelaki sufiah bukak laman web utk perbetulkan kesalahan si kakak nya sufiah@shilpa lee…

bleh akses melalui sini….

hhmmm…hopefully sufiah ni benti la buat keje terkutuk ni…

sampai skang aku sangat laa pelik dan hairan…

takkan asyik belaja matematik sampai perkara agama dia tak tau…

mana haram mana halal…

bukan ke matematik tu asalnya dari orang ISLAM sendiri…

takkan dia tak kaji sejarah asal usul matematik…

19 Comments

Filed under Uncategorized

19 responses to “Laman Web Keluarga Sufiah

  1. titi

    Hati dan otak dah jadi sarang syaitan.Ibu bapa pula cuma bagi genius dalam mata mati.

  2. no name

    hishhh…..mulut ko tuh jager sket…matematik bukan datang dari ISLAM. Nak kater matematik nie…semua bangsa boleh jadi…Islam hanya separuh jer…dari bangsa lain pun separuh jer..jangan kater “MATEMATIK” tuh datang dari islam…hanya separuh jer..yang separuh lagi datang dari bangsa lain. Tak baik menupu berdoser.

  3. ariefsaid

    oh yeke …no name…tapi tak pe laa…janji kalau separuh matematik dari ISLAM dashyat laa juga…sebab portion separuh lagi tu banyak bangsa kene share…😀

  4. bomoh

    ni la hidup sketsa manusia yg di pengaruhi sahabat yang jahat, yg sntiasa mghasut kte di dunia.
    org yg jahat akn b’gaul dgn org yg jahat gk..
    sahabat ni ialah syaitan yg ske hasut manusia kerna itulah permintaannya semasa terciptanya manusia…
    ayuh umat ISLAM bangkit dan sedarlah dan tegakkan agama kte yg mulia… selamatkan sahabat2 kte dan b’pesan2 lah tentang kejahatan…

  5. sufi

    salam…
    setiap orang melakukan kesilapan,,,
    kembali sebelum terlewat,,
    masih ada masa untuk perbetulkan kesilapan
    mulakan hidup baru,,

  6. daunSepi

    nape ler dia smpai jd g2…..?
    allah dh bg klebihan otak y genius tp x nk pkai..
    nk gk wt kje 2..
    dosa…dosa…dosa…
    2 lar jd ny kalu ilmu agama xde d dada…
    ati pn jd kotor la jwp ny….

  7. aiman

    balance laa tu….otak genius tapi benda akhirat tak reti nak nilai…kalau balance dua2 yakni otak genius dan terer gile pasal agama kang…gelar diri sendiri maksum lagi bahaya

  8. supiah penghuni jahanam!!!!

  9. supiah yusuf penghuni JAHANAM!!!!!

    • encik

      kalau nak komen macam tu pastikan anda tak penah tinggal solat,, senang citer x pernah buat dosa besar… kang yang komen pon kuat pernah main…

  10. ariefsaid

    amboi gadis..
    kerasnye komen..
    ape2pun pendapat
    moga sufiah mendapat pentunjuk dariNYA

    amin

  11. matpet

    to gadis: sape kite nak cakap orang lain penghuni jahanam? just in case u tak tau, ade satu kisah sorang pelacur ni masuk syurga sebab bagi sekor anjing minum air.. for detail, tanya ur mum sebab cerita ni semua org tau.. peace out..

  12. ariefsaid

    tul tu gadis..
    erk but aku dah lupe cite pasal pelacur..boleh recap balik..
    nk tanye mum aku..dia g umrah laa…

  13. Edi

    Kesian, terharu dan sedih…tak kira sebagus mana pun kita, pengaruh luaran tetap menjadi faktor utama yg mencorakkan hidup kita…Harap jangan ada yg benci, kutuk, cerca sangat ngan apa yg Sufiah buat sebab ini adalah ujian dari Allah kepada dia dan JUGA KITA…Marilah sama-sama kita berdoa supaya dia cepat dan sempat kembali ke pangkal jalan. AMEEN…

  14. lily

    no name~xblaja sejarah ke? math tu asalnya dr Islam.. di kembangkan oleh ilmuan Islam… omputeh2 tu pas Perang Salib angkut sume buku2 lam library u kat madinah pastu dorang blaja dr situ… ni la orang Islam~langsung xtau pape psl agama sendiri. lepas tu nak ckp orang berdosa plk menipu.. baca buku byk sket no name~~ bia luas sket ilmu tu ;p

  15. 4 U

    semoga sufiah dapat befikir mana yang terbaik untuk dirinya……..semakin meningkat usia kita pun semakin matang..semoga denagan kematangan itu dapat ia mengenali dirinya sendiri…sudah masanyer dia melakukan sesuatu untuk diri sendiri…bukan untuk kesenanagn orang lain lagi….tapi itu jua tak bermakna melakukan sesuatu yang hina dipandangan masyarakat…setiap orang pasti melakukan kesilapan…semoga kesilapan itu menjadikan dia semakin berusaha untuk menghadapi kehidupan ini…. semuanya terletak pada hati sendiri……tak perlu mempersalahkan maner2 pihak lagi…..

  16. salam…td gerangan saper yg kurg pandai dlm sejarah 2???mcm x belajar jerk kat sek mengh….MATEMATIK berasal dari org islam laah..Matematik tidak hanya memiliki nilai kebenaran bukti tapi juga nilai keindahan yang agung. Saya kagum dengan ungkapan Bertrand Russel mengenai matematik, “Suatu keindahan, bagai ukiran, tanpa memohon belas kasih bantuan alam, tanpa keindahan musik yang menjerat dan memikat, keindahannya murni dan agung, mampu menuju kesempurnaan, sungguh merupakan seni teragung yang pernah dimiliki oleh seni itu sendiri.”
    Pemikir Kristen terkemuka abad pertengahan, “Pemeluk Kristen yang baik dan taat harus menghindari ahli matematik. Bahaya besar telah tiba karena para ahli matematik telah mengadakan akad dengan setan untuk menggelapkan jiwa manusia dan mengurungnya dalam ikatan neraka.”

    Tak kalah garang, para hakim agung Roma membuat slogan hukum, “Dalam mempelajari geometri, ilmu yang tercela dan terkutuk seperti matematik adalah HARAM hukumnya.”

    Dua belas abad kemudian, Ahmad Sirhindi menjuluki ahli matematik sebagai orang idiot dan para pemujanya lebih tolol dan hina karena dia mengira bahwa matematik dan mempelajari matematik tidak ada manfaatnya untuk kehidupan manusia kelak di akhirat nanti.

    Kecaman keras terhadap matematik ini terjadi pada zaman medieval yang terkenal obscure, dogmatic, dan irrasional. George Sarton membagi History of Science dalam beberapa zaman, setiap zaman berasosiasi pada seorang pemikir ternama, dan berakhir pada setiap setengah abad. Dari 450 BC sampai 400 BC adalah era Plato, dari 400 sampai 350 BC adalah era Aristotle, dan seterusnya.

    750 M sampai 1100 M adalah merupakan zaman dimana dalam kurun 350 tahun secara keseluruhan peradaban dan ilmu didominasi oleh dunia Islam, zaman yang tak terkalahkan secara berturut-turut muncul nama-nama dari Jabir, al-Khawarizmi, ar-Razi, al-Mas’udi, al-Wafa, al-Biruni. dan Umar Khayyam. Dan hanya setelah abad ke-11 M barulah muncul nama-nama seperti Gerard dan Roger Bacon. Tapi kehormatan atas ilmu masih disandang ulama-ulama Muslim dalam kurun dua abad berikutnya yaitu Ibn Rushd, Nashiruddin at-Thusi, dan Ibnu Nafis.

    Namun setelah 1350 M umat Islam tenggelam dalam samudra dogmatis yang hanya menelurkan beberapa ilmuwan handal pada abad 15 M.

    Sejarah mengungkapkan fakta bahwa scientific brilliance selalu dibarengi dengan perkembangan matematik. Pada kenyataanya penemuan-penemuan matematik telah memuluskan jalan menuju kemajuan spektakuler dalam sejarah ilmu dan teknologi. Tidak ada satu negara pun yang pernah mencapai kesuksesannya tanpa penguasaan matematik. Ketika umat Islam mendominasi dunia sains, mereka sangat hebat dalam matematik.

    Musa Al-Khawarizmi (780-850 M) merupakan salah satu dari scientific minds of Islam, yang mempunyai pengaruh dalam pemikiran matematik lebih dari ilmuwan abad pertengahan manapun. Dia tidak hanya menyusun buku aritmetika namun juga tabel-tabel astronomi. Magnum opusnya hisab al-jabr wa-l-muqabalah telah diterjemahkan kedalam bahasa latin dan digunakan selama empat abad sebagai buku panduan utama dalam mata kuliah aljabar di universitas-universitas terkemuka di seluruh Eropa.

    Dengan mengenalkan jumlah yang tidak diketahui kemudian menemukannya, aljabar menjadi the open-sesame untuk berbagai penemuan; the be-all dan end-all dari semua ilmu sains.

  17. starzzy

    Assalammualaikum…
    Terima kasih ‘lilu” sebab telah memperbetulkan tanggapan ‘no name’ yang agak kolot tu.
    Ya, sebenarnya matematik asalnya dari ilmuan Islam. sesiapa yang tak tahu, meh chek nak habaq mai.
    Seorang penterjemah al_Quran di Malaysia ni yang berpangkat prof telah mengkaji kitab suci tersebut sedalam-dalamnya dan insyaAllah, beliau akan mengkajinya sehingga tiba masanya. (gua dah lupa la nama dia..)
    Dalam salah satu kajiannya dengan membanding kitab al-Quran dengan The True Furqan(yang dah diharamkan tue) beliau mendapati bahawa cantuman nombor-nombor juzuk dengan jumlah ayat dalam satu surah bila disusun secara sistematik dalam microsoft office power point, akan membentuk lakaran yang lebih kurang 90% menyerupai tulisan Allah dan Muhammad dalam bahasa jawi.
    Kalau tak percaya, boleh cuba sendiri.
    Kalau ada auto-cad, lagi senang…

    sekian….

  18. bagus lah kalau ada laman web persenol sendiri

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s