Broadband…???

huh….rasa amat laa menyesal subscribe maxis broadband yang tak seberapa broad pun broadband ni….

sepanjang hampir 6 bulan pakai broadband ni….aku rasa aku lagi berpuas hati gune dial up tmnet dulu….

tak penah consistent connection maxis ni…..aku rasa kalau sejam tu….connection stick to HSDPA tak sampai laaa 20 minit…yang lain tu mesti ke UMTS or GPRS….kalau kat GPRS..ya Allah..slow dia..tuhan saje yang tau…slow dia….siap menyumpah2 laaa….especially kalau peak hours….dlm kul 8pm – 11pm..

padahal time tu laa paling kritikal…hehhee..kritikal to me coz aku perlu surf utk banyak benda…

anyway…this week ada pc fair…kalau ada promo maxis broadband…n kalu korang terpikir nak subscribe….amik laa advice aku ni….TAK PAYAH LAH…unless kalau betul2 korang mobile…maybe u may consider celcom broadband….which i heard better than maxis…or go for DIGI….ada pakej unlimited RM60 tak silap aku….DIGInet package…but kalau korang jenis dok lepak umah jer…ala2 anti sosial..heehhe..boleh laa amik streamyx….

tak silap streamyx pun skang ni ada combo RM108 pakej sekali ngna CELCOM broadband..siap bagi HUAWEI USB Modem…lagi best….

HSDPA laaa UMTS laaa GPRS..ape kejadahnya tuh…

HSDPA – High-Speed Downlink Packet Access (HSDPA) is a 3G (third generation) mobile telephonycommunications protocol in the High-Speed Packet Access (HSPA) family, which allows networks based on Universal Mobile Telecommunications System (UMTS) to have higher data transfer speeds and capacity.

UMTS – Universal Mobile Telecommunications System (UMTS) is one of the third-generation (3G)cell phone technologies, which is also being developed into a 4G technology. Currently, the most common form of UMTS uses W-CDMA as the underlying air interface. It is standardized by the 3GPP, and is the European answer to the ITU IMT-2000 requirements for 3G cellular radio systems.

GPRS – General Packet Radio Service (GPRS) is a packet oriented Mobile Data Service available to users of Global System for Mobile Communications (GSM) and IS-136 mobile phones. It provides data rates from 56 up to 114 kbit/s.

Dial Up – Dial-up internet access is a form of Internet access via telephone line.[1] The client uses a modem connected to a computer and a telephone line to dial into an Internet service provider‘s (ISP) node to establish a modem-to-modem link, which is then routed to the Internet.

thanks mr wikipedia..

4 Comments

Filed under Uncategorized

4 responses to “Broadband…???

  1. matlap

    aku sokong hang,maxis memang dajai

  2. aku sokong mu…aku dah pakai maxis huawei ni 6 bulan dah….seingat aku la,hanya beberapa kali yang kurang 10kali aku puas ati.lain tu dc dan slow saja….jahat kan maxis ni..

  3. pakdin66

    aku pun ada pakai celcom huawei…tapi sebulan aja..punya la tak puas hati..mula2 dia kata laju tapi bila aku pakai punya la pelan sampai terlena tepi laptop..rupanya dia kata kalau pakai 3g baru laju…aku tau tang tu tapi depa tak bagitau yang aku punya area tak ada 3g…punyalah fedup..pakai gprs wat pa..slownya mengalahkan unta,,

  4. ariefsaid

    memang angin ngan broadband by maxis or celcom
    cuba try call dorang masa kene GPRS…saya call maxis..terus troubleshoot…actually modem tuh ..setting dia set kat paling weak signal utk 3g..tu yang slow….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s