cendawan busut, rezeki orang dan KP

sebelum aku menulis just an intro what is cendawan busut

dari UM website

1. Psy101, about the fried banana; I am curious where did you taste it. And if you have been in Malaysia, have you heard of the “Cendawan Busut” ( I do not know the scientific name for it ) ? It is a kind of mushroom that could be found on a hilly side in the forest or primary jungle that tastes more deliciously than chiken and produce sweet ordor, but it cannot be planted like any other cormercial mushroom where you could buy it the supermarket. It is very and impossibly rare.

Because, it can only grow in a specific condition when lightning strike the ground to create growth. When they grow, the area would take about 10 to 15 square metres. It is about 1 foot in length and pop out about 6 to 7 inch from surface. ” Busut ” means ant hill as the area which it grows is confine or associated with termites or large ants etc.

2. Oh yes Psyche101, it’s hillarious when you mentioned that they would build a big brother house there. Anyways, the scientific name for “Cendawan Busut ” is ” Termittomyces albuminosa ” and it cannot be cultivated. I think they tried using artificial lightning in the 80’s to create growth but failed.

snapshot of cendawan busut..pinjam dari blog orang…

semlm masa g meeting kat ampang….tiba2 bro man benti…eh harta karun laaa…

aku pun pelik harta karun menda plak laaa dia bebel…dah laa jalan gelap…lambat plak g meeting…aku tanye…amende bro man…dia jawab …tu hah…cendawan busut…huh??cendawan busut??first time aku dgr…dia cakap..orang kampung panggil cendawan ni harta karun..bukan semua orang leh dapat and nampak cendawan ni….betul2 rezeki orang tu la kawan dapat and nampak cendawan ni…aku pun pelik…rasa cam selalu tgk kat padang golf….tapi selalu gak aku test stroke golf aku n cendawan tu jadi mangsa ler hehee…so lepas meeting bro man, aku n bro shukor pi laa korek tanah amik cendawan…bro shukor pun cakap…betul2 ni rezeki rosman ni..tak semua orang dapat bende ni….aku pun masih pelik…sebab aku rasa masa aku kecik2 selalu aku tgk cendawan….especially lepas hujan tak tau laa cendawan tu cendawan busut ke tak…

tapi bile buat research tadi…baru aku tau cendawan ni tumbuh bukan lepas ujan….tapi lepas petir sambar bumi…mak oi…dasyat laa …mmg betul….semlm kat meeting ramai cakap…memang rezeki ko rosman….dan rezeki aku juga…walaupun aku tak amik bawak balik…tapi aku dalam kereta yang nampak cendawan tu…rezeki tgk je laaa….semlm adalah lebih 1kg kot dapat….memang panjang cendawan ni..cam kat atas…kat opis ni pun bro kk cakap…memang susah nk dapat…bukan calang2 orang bole dapat…..so let say lepas ni kalau ada rezeki jumpe laa cendawan busut lagi…tapi sebelum petik…just check keliling tanah..mana laa tau kot2 rumput area situ baru ditabur racun…sentuhan kecundang laa korang..lebih kurang camni laa keadaan cendawan tu atas tanah

lepas meeting…bro man ajak lepak minum…dia call azmhid tanye kat mana….terus kiteorg p lepak sekali ngan dia..masa lepak dgn dia…aku borak pasal kenapa ampang kalah…kenapa ni kenapa tu….seperti banyak kali aku bgtau orang lain..kalah sebab tak gune media alternatif macam blog and so on…he agreed with my opinion…bro man mencelah bgtau our pemuda have our very own website to reach our voters..click here or here and the good thing is…azmhid acknowledged ourwebsite as he also browsing our web quite frequent….he asked me to continue with the effort…he’ll support all the way….

ok since sekrg ni ada camp ni camp tuh…bro man cadang aku jadi KP…aku cakap bukan tak nak..cume aku nak dapat support dari grassroot….azmhid pun sapa…eh ok gak kalau dari enggang utk KP…..sebab selama ni dari enggang pun takde wakil….takpe ko tanding…aku backing…dia cakap semlm…disambut pulak dengan rasa setuju yang amat sangat dari waiwi…waiwi pun cakap..they want to have fresh people fresh idea…totally brand new….on ground work…dorang akan setel kan….hhmmm..but itu semua cakap2 orang….aku tak kisah sangat pun..tapi mana laa tau jadi kenyataan..rezeki aku…syukur alhamdullilah….manalah tau rezeki aku jumpe cendawan busut semlm….terus rezeki aku jadi KP…..kan kuasa Allah semua tuh…heheh

kite just merancang…Allah yang tentukan…

amin

4 Comments

Filed under Uncategorized

4 responses to “cendawan busut, rezeki orang dan KP

  1. Ramlah Hussin

    Maso akak kocik2 dulu kat kampong memang selalu jumpo cendawan busut nih… selalu tumbuh belakang rumah… kek colah2 rumpun buluh..lopeh ribut poter (petir) .. masak rendang cili api memang la sodap… teringat pulak maso dolu2 kat kampong….

  2. ariefsaid

    ye ke kak…saya tak penah rasa lagi ni

  3. suzi

    pernah skali makan memang betol-betol sedaap

    • Nazia Nizam

      Memang susah nak dapat…org tua-tua kata kalau dah jumpa terus petik..jangan tunggu nanti..jawabnya cendawan tu lecur dan tak boleh dipetik lagi…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s