– Rakyat dikategorikan dalam 3 kumpulan (pekerja, petani & intelektual). Tiada beza dalam taraf kumpulan ni..semua sama jer…
– 1 channel TV jer….milik kerajaan…siaran selama 5 jam je sehari..mostly on propaganda nasionalism…
– Setiap rakyat diberi rumah percuma…
– Setiap rumah ada speaker dari kerajaan…setiap bilik ada satu speaker…dapur pun ada…siarkan radio kerajaan..takleh nak off radio.cume leh slow kan volume jer…
– 6 penerbangan sahaja dibenarkan mendarat di airport dorang…
– Beijing adalah satu2nya negara yang menghubungkan mereka dengan dunia luar.
– Perayaan hari merdeka diadakan 3hari 3 mlm…pergh bes
– Setiap hari tepat jam 7 pagi….loceng kerajaan dibunyikan di setiap kawasan perumahan…
– Sumber ekonomi dijanakan secara domestic…..dasyat dorang ni..
– Pemimpin agung mereka adalah JENERAL..dan menjadi impian setiap kanak2 di sana utk mewakili kumpulan sukan rakyat yang akan buat show depan JENERAL masa merdeka

Ni je sedikit sebanyak pasal korea utara yg aku summarise kan dari discovery channel…yang best US pun takut ngan dorang ni….dari segi ketenteraan..aku penah terbaca satu artikel bahawa…korea utara ni ada satu kapal perang..bentuk cam jet ski…kemampuan peluru dia..boleh tenggelamkan kapal sebesar kapal titanic…dasatt….ekonomi dorang mostly dijanakan melalui kilang2 buat peluru….and the best thing is….dan US pun takleh buat ape2 ialah….duit palsu US datang dari korea utara….hehehhe…caya laaa….

Leave a comment

Filed under Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s